Путовање брзином метка: Представљен воз који јури 1200 km/h

Агенције
Путовање брзином метка: Представљен воз који јури 1200 km/h

На технолошкој конференцији у Шпанији представљен је модел воза који ће путницима омогућити да од Барселоне до Мадрида (620 км) стигну за свега 30 минута.

Амерички магнат Илон Маск представио је Hyperpool шему подземне железнице која укључује брзе возове који у подземним тунелима могу развити брзину и до 1200 километара на сат.

Тако би на примjер пут од Мадрида со Барселоне, градова који су међусобно удаљени 620 километара, Hyperpoolом трајао мање од половине времена које је тренутно потребно за прелазак ове удаљености. Умjесто досадашњих 75 минута, путници би од једног до другог мjеста могли стићи за 30 минута.

Тестна пруга од 8 километара бити ће саграђена на југу Калифорније, најавио је Маск.

На xSpain технолошкој конференцији која је протеклог викенда одржана у Мадриду, Директор компаније Hyperpool Transport Technologies, Дирк Ахлборн, рекао је како технологија потребна за овај пројекат већ постоји.

"Технологију имамо, а у току је поступак прикупљања документација и добијања потребних лиценци за саобраћај и рад. С изградњом ћемо почети слиједеће године, а први би путници наше возове могли испробати већ 2018. или 2019. Године" рекао је Ахлборн.

Прототип воза би годишње могао превести више од 10 милиона људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана