Први Мерцедес са деветобрзинцем

Aгенције
Први Мерцедес са деветобрзинцем

Мерцедес ће од септембра у своју понуду укључити и деветобрзински аутоматски мјењач, 9G-Tronic. Нови мjењач први ће моћи да испробају власници модела Е350 BlueTEC.

Можда сматрате да је оволики број степени преноса у једном аутоматском мjењачу непотребан. У Мерцедесу не мисле тако а имају и аргументе у прилог својој тврдњи. Њемачки произвођач каже да нови мјењач омогућава нижу потрошњу, мању емисију угљен-диоксида, али и да утиче на смањење буке мотора, јер ће он у просјеку чешће радити на нижем броју обртаја.

За премијеру новог мењача изабран је BlueTEC модел и то из нове Е класе, у седан и караван верзији. Мерцедес Е350 BlueTEC биће стандардно опремљен аутоматским деветобрзинцем, а испод хаубе се налази 3.0 литарски V6 дизелаш који развија 252 кс (185 kW).

Како кажу у Мерцедесу, у пару са 9G-Tronic мењачем седан верзија имаће просjечну потрошњу од 5,3 л/100 км (претходно 5,5 л/100км), док ће караван са истом конфигурацијом на 100 километара трошити 5,5 л (прије тога 5,7 л). Нижу потрошњу пратиће и мања CO2 емисија, 138 г/км код лимузине (раније 144 г/км) и 144 г/км из издувног система каравана (претходно 152 г/км).

Инжењери произвођача из Штутгарта измерили су да је бука мотора која допире до путника у кабини захваљујући новом мjењачу нижа и до 4 dB. Интересантно је и да иако има двије брзине више, нови мењач је лакши од свог претходника, 7G-Tronicа, а у стању је да на точкове пренесе до 1.000 Нм обртног момента.

Ако то захтjевају тренутни услови вожње, мjењач може да прескочи неколико степени преноса приликом промjене брзине, било да се промjена врши од нижих ка вишим или од виших ка нижим брзинама. Мерцедес истиче и да је Е350 BlueTEC сада могуће возити брзином од 120 km/h у деветој брзини при само 1.350 о/мин.

Деветобрзинац је компатибилан како са моделима са задњим погоном тако и са онима код којих се снага преноси на сва 4 точка, а могуће га је уграђивати и у возила са Hybrid и Plug-in Hybrid технологијама. Мерцедес обећава да ће нови мjењач ускоро бити прилагођен тако да може да се угради у готово сваки модел и да се упари са сваким мотором тог произвођача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана