Први Масератијев дизел мотор развијен је у Ферарију

Aгенције
Први Масератијев дизел мотор развијен је у Ферарију

За љубитеље Масератија догодило се оно што је до недавно било незамисливо - по први пут ће се у један модел овог произвођача уграђивати дизел мотор. Сада је откривено и поријекло овог агрегата, а "кривац" је онај на кога се најмање сумњало, преносе агенције.

Масерати је приликом представљања модела Ghibli објавио да ће палета погонских јединица овог аутомобила обухватати и дизел мотор.

Осим информације да је ријеч о 3.0 литарском V6 турбо-дизелашу, италијански произвођач у свом првом саопштењу није залазио у друге детаље о овом мотору, оставивши простор за нагађања.

С обзиром да ФИАТ и Chrysler у свом каталогу имају V6 дизел агрегат исте радне запремине, који производи италијанска компанија ВМ Мотори, вјеровало се да је ријеч управо о том мотору.

Међутим, аустралијски магазин Drive објавио је изјаву извршног директора Масератија, Харалда Вестера, у којој он открива да су оба V6 турбо мотора (бензинац и дизелаш), која ће погонити модел Ghibli, заједничким снагама развили тимови Ферарија и Масератија.

Вестер је додао и да су ови мотори произведени у Маранелу.

Он је објаснио да то и није толико необично, јер "упркос основним принципским разликама, обjе врсте мотора имају многе заједничке технологије, попут турбопуњача и директног убризгавања, тако да је Ферари био природан избор, како за бензински тако и за дизел мотор".

Након модела Ghibli, турбо-дизел мотор уграђиваће се и у будући Масератијев SUV, а претпоставља се да би могао да се нађе и у луксузној лимузини Quqttroporte.

Што се тиче Фераријевих аутомобила и дизел технологије, љубитељи ове аутомобилске марке могу да одахну, с обзиром да је италијански произвођач још раније саопштио да га дизелаши не занимају и да остаје вjеран традиционалним V8 и V12 бензинским моторима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана