Први Фолксвагенов СУВ купе, Таиго, стиже крајем године

ГС
Први Фолксвагенов СУВ купе, Таиго, стиже крајем године

Први СУВ купе марке Фолксваген на тржиште стиже у сегменту малих аутомобила. Таиго је нови спортски кросовер каросерије са силуетом налик купеу. Заснован је на платформи MQB, а требао би бити цјеновно прихватљивији од неких сличних модела.

Фолксваген проширује већ постојећу понуду компактних модела Поло и Т-Крос, који се темеље на модуларној попречној платформи (MQB) и одликују погоном на предње точкове, трећом каросеријском варијантом, која је до сада била готово искључиво резервирана за више цјеновне категорије возила. Назив новог модела је Таиго, а први је то Фолксвагенов СУВ купе смјештен у сегменту А0, а одликује се кросовер стилом каросерије, повишеним положајем сједења, док му је задњи дио изведен попут купеа.

Иако је смјештен у "маленом" сегменту, нови СУВ купе Таиго дугачак је готово 4,26 метара. Карактеризирају га модерне технологије, као што су сва ЛЕД свјетла у серијској опреми, потпуно дигитални цоцкпит и инфотаинмент сустави најновије генерације (MIBZ). Извана гледајући, дизајн модела Таиго истиче силуету налик купеу са Ц стубом који је снажно нагнут према напријед.

Тај дизајнерски елемент црпи надахнуће из СУВ купеа из виших класа возила. Додатно, ту су оштре бочне линије, велики точкови и уздигнути блатобрани истакнути контрастним бојама који дају додатан стил и спортски карактер. Лед траке сприједа и страга вуку повезницу и с новом генерацијом електричних модела из Фолксвагенове породице ИД, те моделима Голф, Артеон, Тигуан и Поло.

Вјешање на задњем дијелу возила намјерно је продужено како би се додатно истакнула функционалност возила, поручили су из Фолксвагена. Та је одлука омогућила и да капацитет пртљажника износи чак 438 литара (слично као код модела Т-Крос).

Три линије опреме

Life, Style и R-Line називи су пакета опреме новог Таига. ЛЕД главна свјетла и „Дигитал Кокпит", у моделу Таиго дио су серијске опреме. 

Код новог кросовер модела конфигуратор за хрватско тржиште започиње верзијом Life, а затим, уз подјелу у облику слова Y, на варијанте Style и R-Line. Све три линије опреме могу се употпунити или индивидуализовати додатним пакетима опреме или засебно доступне додатне опреме.

Међу опције се, између осталог, убрајају и панорамски подизни и помични кров, „Дигитал Кокпит Про" с 10,25″ заслоном, пресвлаке сједала АртВелурс, управљање гласовним наредбама, дизајн пакет „Блек Стајл" за „ R-Line" и соунд сустав снаге 300 W са шест звучника.

Нови Таиго биће доступан и у осам боја – две уни бојe, пет металик боја и једном бојом с бисерним ефектом. Све вањске боје возила, уз изнимку „Deep црне", моћи ће се уз „Roof Pack" опцијски комбинoвати с кровом изведеним у контрастној црној боји. 

Величина наплатака овиси о одабраној линији опреме те се креће у распону између 16″ и 18″.

Три ТСИ мотора

Фолксваген ће на тржиште ласнирати модел Таиго, опремљен погоном на предње котаче, с учинковитим бензинским ТСИ моторима. Њихова снага износи 70 kW (95 КС), 81 kW (110 КС) и 110 kW (150 КС). Највећа брзина уз те погонске варијанте износи 183 км/х, 191 км/х и 212 км/х. 

Промјена степена преноса проводи се, зависно од мотора, помоћу 5 или 6-степенског ручног мјењача или 7- степенског аутоматизованог мјењача с двије спојке (ДСГ).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана