Први аутомобил забрујао улицама Београда 1903. године

Г.С.
Први аутомобил забрујао улицама Београда 1903. године

Први аутомобил у српску престоницу стигао је возом из Беча у априлу 1903. године. Аутомобил је изгледао као кочија са балдахином, модел „неселдорфер“, а због звука који је испуштао, многи су бјежали од њега главом без обзира.

Јединствену колекцију од чак 57 олдтајмера, можете видјети само на једној адреси у Београду - у улици Мајке Јевросиме 30. Сви аутомобили су у возном стању и представљају колекцију Братислава Браце Петковића, који је из љубави према аутомобилима почео да их сакупља још у младости.

„Он је тим својим хобијем почео да се бави још у средњој школи. Први аутомобил у његовој колекцији је зелени 'форд' модел Т који је он узео од свог комшије. Трампио је неке грамофонске плоче неког предратног певача, Мијата Мијатовића“, открива Богдан Петковић, син Братислава Петковића и директор Музеја аутомобила.

Некада је старе аутомобиле власник могао да купи и за килограм кафе. А неки од њих били су дио наше кинематографије. У филму Маратонци трче почасни круг нашли су се модели „форд Т“ и „аеро“, што је још један показатељ њихове непроцијењиве вриједности.

„Имају историјску вредност. Ми овде у Музеју имамо неколико аутомобила који су били у возном парку Јосипа Броза Тита. Имамо један аутомобил који је био у возном парку краља Александра, у његовој резиденцији у Милочеру. Такође, сређујемо и аутомобил премијера Ђинђића“, додаје Петковић.

Од свих модела који се налазе у овом Музеју аутомобила, највећу вриједност има „мерцедес 300Ц“ из 1955. године. Укупно у свијету оваквих има мање од 50, па је чувати овакав простор озбиљан задатак.

„Доста је одговорно. Многи посетиоци хтели би да уђу у аутомобил. С обзиром на то да су поставке јако вредне, да је тешко наћи делове за њих, не практикујемо да улазе унутра“, наводи Маринко Јандрић, чувар у Музеју.

Поред првих таблица и саобраћајних дозвола, аутентичан изглед старе ауто-механичарске радионице привлачи посебну пажњу посјетилаца, који су најчешће странци.

„Има различитих посетилаца и различитих интересовања. На нашу срећу, а надам се и на срећу посетилаца, аутомобил доста обједињује читав тај спектар различитих феномена од техничких, до друштвених, културних и тако даље. Које ћемо се свакако трудити да што више приказујемо београдској публици“, наглашава Марко Миљковић, историчар и кустос Музеја аутомобила.

Сваки од ових аутомобила има своју вриједност на нивоу ријеткости и приче о времену из ког потиче. Зато ће сваког викенда, од 16. априла бити организовани тематски обиласци Музеја аутомобила, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана