Прва вожња: Toyota Corolla

B92
Прва вожња: Toyota Corolla

Toyota је нову генерацију свог најпопуларнијег и најпродаванијег модела намиjенила продаји на чак 150 свјетских тржишта. Да ли је аутомобил који је подешен за свачији укус изгубио на квалитету? Не, није!

Једанаеста генерација глобалног хит модела Toyota Corolla донијела је еволуцију, а не и револуцију. Наравно, овакав потез смо и очекивали од Тоyоте.

Због концепта, традиције и жеље да овај модел продају практично у свим државама свијета, нису хтјели ни смјели да експериментишу екстремним дизајнерским идејама, или промјеном класичне лимузинске концепције.

Према ријечима главног инжењера Carollе, Шиничи Јасутија, приликом развоја једанаесте генерације руководили су се принципима који су постављене још приликом представљања првог модела давне 1966. године - "Corolla је замишљена тако да пружа задовољство свим људима на свијету".

Дакле, у питању је глобални модел и као такав доноси са собом неке компромисе. Да ли ти компромиси сметају Тоyоти да буде оно што очекујемо од ње - добар ауто, сазнали смо на промоцији која је одржана у Шпанији, на острву Мајорка.

Нисмо били изненађени када смо добили позив за представљање нове Carollе, јер нам је од раније познато да Toyota воли да своје нове моделе прикаже на Иберијском полуострву, због лијепог времена, добрих путева и одличних пејзажа идеалних за фотографисање.

Дочекао нас је пејзаж који више подсјећа на Мароко, него на Европу, што не изненађује превише ако се присјетимо историје овог пондебља.

Градићи су подигнути у типично медитеранском стилу, а локалне фарме крај путева имају старинске ограде од земљаног набоја. Цијелим острвом доминирају жута и окер боја, што због традиционалних фасада, што због голе земље и пожутјеле траве у центру острва.

Иако је било љето, туриста није било превише, бар не на друмовима и мјесташцима кроз која смо пролазили, па је вожња била пријатна, а рута тако испланирана да смо се кроз неколико стотина превезених километара добро упознали са аутомобилом.

 

Враћамо се на нашу констатацију да је Corolla ауто који са собом једноставно мора да носи поједине компромисе. Наиме, ако желите да удовољите очекивањима и навикама купаца и у Европи и у Азији, али и Африци и Америци, мораћете да заборавите на спортски подешено огибљење какво ми волимо, или рецимо дизајнерске потезе који пролазе само у Азији.

Управо због тога је прије седам година, приликом представљања претходне генерације направљен радикалан и смио рез и одвојена је посебна линија хечбека (Auris) која је прилагођена прије свега Европљанима.

На сву срећу, након прелиминарних вожњи, са задовољством контатујемо да Corolla итекако испуњава све што се очекује од једне модерне лимузине и пружа добар комфор и осјећај у вожњи, уз примјесу престижа и осјећаја квалитета, односно да компромиси нису превелики и приметни.

У односу на претходну генерацију, али и актуелни Auris са којим дјелимично дијели механичку платформу, продужено је међуосовинско растојање за 100 милиметара.

Овај потез је ослободио обиље простора за колена путницима на задњој клупи. Они сада сједе врло комотно, без обзира на висину, што се не може баш рећи за Auris.

Иако је задњи препуст краћи него раније, пртљажник је остао велики и употребљив са запремином од 452 литра. Поклопац пртљажника је са унутрашње стране добио практичну ручку за затварање.

Као што смо већ рекли, ослањање точкова је подешено тако да пружа добар комфор у вожњи. Крућа каросерија и измјене на геометрији предње осовине омогућиле су конструкторима да уграде још мекше опруге и амортизере, а да при томе не изгубе на управљивости.

Повећано међуосовинско растојање је допринело да се промјени утисак у вожњи. Умјесто младалачког спортског понашања Aurisа, у Carollи се возите "озбиљно" и ушушкано као у много већим лимузинама. Оваквом осјећају доприноси и врло добра звучна изолација.

У односу на прошли модел потпуно је измјењен и начин сједења. Сједиште је ниже и удобније, а могућност подешавања положаја сједишта и волана је веће него икада, тако да ћете у овој Тоyоти успјети да пронађете готово идеалан положај за вожњу.

За тржиште Европе, Toyota нуди три проверена мотора, бензинце од 1.33 и 1.6 литара, као и дизел од 1.4 литара.

Немојте се збунити ако видите неку Carollу опремљену већим моторима. Они су намијењени другим тржиштима.

Понуђени мотори су исти као у моделу Auris, а то значи да су детаљно обновљени у односу на претходу генерацију. Бензинци од 1.33 и 1.6 литара имају многе дијелове израђене од лаких метала, унапређен им је систем варијабилне контроле вентила, при чему је смањен и унутрашњи отпор, а ту су и лакши клипови и другачији профили брегастих вратила.

Компресиони однос је повећан на чак 11,5:1, а ефикасност је повећана и хлађењем ЕГР вентила, као и посебним хлађењем клипова млазом уља са доње стране.

Продаја нове Carollе у Србији почела је крајем септембра. Основни модел 1.33 Terra која у опреми поред осталог садржи мануелни клима уређај, 7 ваздушних јастука и LED дневна свијетла кошта 14.990 евра.

Пола вијека и 40 милиона примерака

Toyota Corolla је званично најпродаванији модел на свијету. Недавно је продат четрдесет милионити примкерак који припада десетој генерацији.

Нова генерација Carollе се прави у шеснаест фабрика, а продаје се у 150 држава на свокету. Тоyотин план је да продаје око 100 хиљада ових лимузина мкесечно.

Телефон на екрану

У Carollи је дебитовао Touch 2 мултимедијални систем који је доста напреднији у односу на уређај у Aurisу.

На колор екрану осjетљивом на додир дијагонале 6,1 инч и резолуције 800x480 пиксела, систем је способан да у потпуности пренесе садржај екрана smarthphone уређаја, чиме је олакшана њихова употреба током вожње.

Мало загађује

Уз врло повољну аеродинамику са коефицијентом отпора ваздуху од 0,27 и 1.4 Д-4Д турбо-дизел у верзији са стоп-старт систем, Corolla постиже емисију угљен-диоксида од само 99 г/100км.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана