Прва вожња: Шкода Yeti (редизајн)

B92
Прва вожња: Шкода Yeti (редизајн)

Када се појавио 2009. године, нико, па ни људи у Шкоди, ниије вjеровао да ће постићи такав успjех. Од када је виђен први пут, Yeti је кренуо стазама успjеха, освојивши Европу, остављајући иза себе и много познатије марке и моделе сличних, спортско теренских карактеристика. Укратко, постао је један од најпродаваних аутомобила у сегменту.

Готово пет година касније, стиже нови, дотеранији и савременији Yeti, штавише, не само угланцанији него и концепцијски другачији.

Наиме, умjесто једне верзије, која је била нека врста универзалног аутомобила, сада стижу двије - једна верзија за град, са ознаком City, и друга, намијењена нешто тежим задацима и теренима, па сасвим логично и названа Outdoor.

Принова је већ виђена и новинари "Ауто-магазина" возили су на презентацији у Њемачкој.

Дакле, карактеристика Yetiја, сада први пут, јесте понуда двије линије дизајна.

Шкода је свој компактни СУВ понудила у елегантном, модерном градском дизајну, али и као офроуд ауто, за вожњу ван добрих путева. У чему је разлика?

Највидљивија је она у изгледу предње и задње стране возила, и то код елемената као што су браници и оплата доњег построја.

Спреда и отпозади, линија Yetiја је реинтерпретирана и сада су обриси још израженији. Критеријуми новог дизајна су јасно видљиви: прецизни рубови и линије, нагласак на хоризонталним потезима, као и нова маска са ниже спуштеним логотипом чешке фабрике.

Предњи дио обије верзије возила сада је више хоризонтално наглашен – промијењена је предња маска, уљепшани су фарови.

Од сада на располагању, као опција, уграђују се биксенонски фарови са интегрисаним LED дневним свијетлима. У складу са новим дизајном, предња свијетла за маглу су правоугаона, смјештена дубље испод предњих браника, како би била мање подложна оштећењу.

Занимљиво је да су и точкови добили нов, савременији изглед. Понуда точкова је проширена са четири новопројектоване фелне од лаке легуре.

Осим тога, шири је и избор боја аутомобила, јер су додате четири нове металик нијансе, тешко преводиве на српски - то су "moon white", "jungle greene", "metal grey" и "magnetic brown ".

Yeti је први Шкодин модел са асистенцијом за паркирање (Optical Parking Assistant), уз опциону камеру на задњем дијелу која проширује листу практичних и безбједносних система возила.

И још нешто је "први пут" - аутоматско закључавање и покретање мотора без кључа.

За рестилизовани Yeti одабрано је седам мотора. Куриозитет је да сви мотори, и бензински и дизел, имају системе за директно убризгавање горива у цилиндре, као и турбо пуњач.

У питању су добро познати Volkswagenови мотори, почев од 1.2 TSI са 105 коњских снага, па све до 2.0 TDI који располаже са 170 КС.

Они су упарени са ручним, или DSG мjењачима са шест или седам степени преноса.

Снага се преноси на предње, или сва четири точка уз помоћ Haldex квачила пете генерације. Овај систем на најекономичнији начин дистрибуира обртни момент мотора на точак који располаже са највише тракције.

У свакодневној вожњи по асфалту, код 4x4 верзије снага се не преноси на задње точкове да би се смањила потрошња горива.

Шкода је код редизајнираног Yetiја максималну пажњу посветила економичности и екологији.

Ту се истиче специјална Green Line верзија опремљена 1.6 TDI мотором од 105 КС, погоном на предњим точковима и мануелним мjењачем, код које декларисана просjечна потрошња износи свега 4,6 литара дизел горива на 100 пређених километара.

Спремни су и пакети GreenТech које сачињавају стоп-старт уређај, систем за рекуперацију енергије кочења и пнеуматици са малим отпором котрљања.

Овај пакет може да се наручи уз верзије са 2.0 TDI мотором упареним са шестостепеним ручним мjењачем, као и 1.6 TDI (105 КС) са седмостепеним DSG-ом и бензинцем 1.4 TSI са шестостепеним мануелним мjењачем.

Љубитељима брзе вожње и офроуда свакако ће се допасти верзија са дволитарским турбо дизел мотором снаге 170 КС оперемљена шестостепеним DSG мjењачем и погоном на свим точковима.

 

Све те "папирне" податке ставили смо на пробу возећи нови Yeti на специјалном полигону у Њемачкој.

Прије свега представљајући теренске могућности, Шкода жели да увјери купце у предности своје одлуке да раздвоји "градску" од "теренске" верзије.

И заиста, чини се да Yeti оправдава такву филозофију и да ће купци знати да цијене избор који им предстоји.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана