Прва Toyota са BMW мотором

Б92
Прва Toyota са BMW мотором

Двије године послије потписивања уговора о испоруци дизел мотора са BMW групацијом, модел Verso 1.6 D-4D биће прва Toyota опремљена BMW-овим мотором.

Увођењем 1.6 литарског Д-4Д мотора, Toyota проширује гаму погонских агрегата на моделу Verso, која се сада састоји од 4 дизел и 2 бензинска мотора. Нови дизелаш производи максималних 112 кс при 4.000 о/мин и највећи обртни момент од 270 Нм, који је доступан између 1.750 и 2-250 о/мин.

Према подацима произвођача, са 119 г ЦО2 по километру, то је дизелаш са најмањом штетном емисијом од свих мотора који погоне модел Verso.

"Вjерујемо да рjешавање питања животне средине у нашој индустрији захтjева вишеструки приступ. Хибриди су најважнији дио нашег пута ка одрживој мобилности, али такође препознајемо важну улогу еколошких дизел мотора у Европи", рекао је Дидиер Лерој, виши извршни директор у компанији Toyota Motor Corporation и предсjедник и генерални директор Toyota Motor Europe (ТМЕ).

"Сарадња са индустријским лидерима као што је BMW групација омогућава нам да искористимо економске предности мањих трошкова развоја, као и да брже изађемо на тржиште са новим производом", додао је Лероj.

Развој 1.6 D-4D мотора за Verso водио је Технички центар ТМЕ, са сjедиштем у Белгији, чиме је омогућено одговарајуће уклапање са возилом и Toyotиним мjењачем и електроником. На тај начин сачуване су удобност у вожњи и динамичке перформансе аутомобила.

Развијено је и неколико нових дијелова, као што су носачи мотора, замајац, ново кућиште мјењача и стоп-старт систем који додатно повећава ефикасност и смањује емисије издувних гасова.

Производња модела Verso са 1.6 D-4D мотором почеће у јануару 2014. у Toyotиној фабрици у Турском граду Адапазарију - једином постројењу гдjе се производи Verso. У овој фабрици се такође производи најновија генерација модела Corolla.

Испорука дизел мотора је почетак шире сарадње између BMW групације и Toyotе, у оквиру које ове компаније планирају заједнички развој система горивних ћелија, студију изводљивости заједничког развоја платформе спортског аутомобила, заједнички рад на развоју технологија лаганих каросерија и заједничко истраживање такозване литијум-ваздушне батерије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана