Производња електричног аутомобила скупља од бензинца за 50%

б92
Foto: Fiat promo

Други по величини европски концерн, Стелантис, тренутно у свом асортиману има чак 19 електричних возила и, иако ће наставити да их лансира још више, извршни директор групе, Карлос Таварес, признаје да израда ЕВ и даље кошта знатно више од производње возила са моторима са унутрашњим сагоријевањем.

У разговару са инвеститорима о финансијским резултатима компаније у другој половини и цијелој 2021. години, Таварес је приметио да је групација остварила добру продају електричних возила захваљујући разним подстицајима, али и велике приходе с обзиром на високе цене својих електричних модела.
 Штавише, Стелантис је након успјешне године наградио своје запослене у САД (који су чланови синдиката) бонусом у износу 14.670 долара.

Таварес је на истом догађају говорио и о цијени производње ЕВ, изневши податак да Стелантис на израду електричног возила потроши 40-50 одсто више средстава него за производњу аутомобила са СУС мотором.

Иако компанија своје електричне моделе продаје по знатно вишим цијенама од еквивалентних СУС возила, јасно је да не може сав вишак производних трошкова да свали на купце, нити их може апсорбовати сам произвођач аутомобила.

Таварес је рекао да је стога важан корак да Стеллантис смањи своје интерне трошкове и да кроз преговоре са својим добављачима смањи набавну цијену компоненти за ЕВ.
Групацији иде у прилог и ефикасност у производњу, преноси Мотор Тренд. Таварес тврди да је Стелантис 30 одсто ефикаснији од вец́ине конкуренције.

О томе свједочи чињеница да је групација имала одличну финансијску 2021. годину упркос томе што је израдила само 6 милиона од 8 милиона возила колико има капацитет да произведе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана