Производња аутомобила у Њемачкој стаје без руског гаса

ГС
Foto: Илустрација

Представници привредних субјеката у Њемачкој су изложени јаком стресу по више основа.

Њихове бриге дијеле и представници пролетаријата који су се истакли пословним активностима и изношењем ставова (читај "страхова") током јучерашњег дана.

Пошто произвођачи аутомобила, али и снабдјевачка индустрија, суштински зависе од производа израђених од челика, као и од плодова рада хемијске индустрије, у њемачки синдикати страхују да би производња аутомобила могла бити осакаћена у случају обуставе испорука одговарајућих количина природног гаса који иначе стиже из Руске Федерације.

На конференцији за новинаре која је јуче одржана од стране синдиката ИG Metall Берлин-Бранденбург-Саксонија, говорници су упозорили на моментални ефекат који би на привреду имало увођење санкција у вези увоза руског гаса.

"Ако би дошло до тога да се наједном престане с дотоком руског гаса, онда би њемачка привреда постепено замрла у потпуности. То ни на који начин не би било упоредиво с главобољом коју је привредницима задала здравствена криза а која је условила привремене прекиде радног процеса у производњи, али и у сектору услуга. Престанак производног циклуса код конструктора машина, као и у хемијској индустрији, снажно би уздрмао и њемачку аутомобилску индустрију", био је јасан и недвосмислен поменути Дице.

Иначе, потребно је нагласити да су, како произвођачи возила, тако и корпус компоненташа, већ ставили знак питања над раније изнијетим прогнозама у погледу очекиваних пословних резултата за ову годину, на шта их је приморао почетак рата у Украјини. Индекс који показује тренутак у ком се привреда налази, а који објављује Институт из Минхена Ифо, забиљежио је оштрији пад него икада. пошто је у марту спао са фебруарских плус 14,4 бодова, на минусних 43,1 поена, преноси АутоРепублика.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана