Произведен посљедњи BMW М3 купе

Aгенције
Произведен посљедњи BMW М3 купе

Свему дође крај, па чак и BMW-у М3 Coupe. Посљедњи примјерак модела М3 са двоја врата сишао је са производне траке у Регенсбургу 5. јула 2013. године чиме је означен крај једне велике ере у атомобилском свијету.

BMW је недавно одлучио да додјели различита имена моделима својих компактних лимузина тако да серија 3 наставља своју каријеру као модел намјењен породицама и флотним купцима.

Купе и кабрио модели који имају изражен спортски карактер добили су нови број - серија 4. Ово значи да ћемо и даље виђати модел М3 али он више неће бити препознатљиви, атрактивни купе.

Укратко, BMW М3 култ развијао се око првог, легендарног купе модела Е30 "коцкице" који је представљен 1986. године. Аутомобил је развијен због хомологационих захтјева тадашњег шампионата туристичких аутомобила. Главни конкурент овом моделу био је Мерцедес 190 2.3-16V.

Слиједећа генерација М3 услиједила је 1993. године. Иако је четвороцилиндрични мотор из претходне генерације замјенио шестоцилиндараш запремине 2.990 кубика који је развијао скоро 300 кс, тврдокорни М3 љубитељи сматрају га за једног од "најмекших" серија овог модела.

Серија Е46 појавила се 2000. године и многи га сматрају најбољим, или најбољим послије оригиналног модела М3.

Модел који се појавио 2007. године био је први са V8 мотором. Поред кабриолета и лимузине, купе је био најпопуларнији модел и продат је у преко 40.000 примерака широм свијета.

Иако се прича о BMW-у М3 купе овдје завршава, он ће наставити своју тржишну каријеру са значком М4 под чијом хаубом ће се поново наћи редни шетоцилиндраш са 2, а према незваничним изворима и 3 турбо пуњача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана