Продат рекордан број е-аутомобила: На путевима широм свијета 16,5 милиона возила на струју

ГС
Продат рекордан број е-аутомобила: На путевима широм свијета 16,5 милиона возила на струју

Према извјештају Међународне агенције за енергију (ИЕА) у свијету је лане продато рекордних 6,6 милиона електричних возила – њихов број достигао је 16,5 милиона.

У укупној продаји предњаче Кина са половином удјела (3,3 милиона возила) и Европа са 2,3 милиона продатих електричних возила.

Допринос Србије европском буму електромобилности је занемарив. Према евиденцији Српске асоцијације увозника возила и дијелова у Србији је лане регистровано само 50 електричних возила, углавном у власништву компанија.

Професор Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду др Борис Думнић тврди да скромни подаци о броју електричних возила важе и за цијели регион пише портал ЕнергијаБалкана.

– Масовност електричних И хибридних возила може се очекивати, код нас и у региону, оног тренутка кад будемо имали потпуно развијену инфраструктуру, која омогућава њихову неометану употребу. Прије свега мислим на доступност пуњача за електрична возила. Јер, њихов мањи домет вожње је ограничавајући фактор у односу на возила с класичним мотором – објашњава Думнић.

Говорећи о томе да ли бржи развој тржишта електричних возила код нас ограничавају и услови куповине Думнић подсјећа да је држава Србија, посредством ресорног Министарства обезбиједила субвенције за набавку електричних возила.

– Процес одобравања субвенција је прилично компликован за обичног грађанина. Морамо да утичемо на поједностављење процедуре, да поступак добијања приближимо свима који размишљају о куповини електричног возила. Субвенционисање куповине „возила на струју” биће један од најважнијих подстицаја продаје до оног тренутка када конкурентност, односно тржишни услови не учине субвенције сувишним. Напросто, у оваквим секторима је на почетку развоја неопходна интервенција државе, најприје законском регулативом, а онда и субвенцијама, сматра професор, пише Блиц.

Думнић прави паралелу са обновљивим изворима енергије.

– Да је прије пет година неко размишљао о цијени електричне енергије какву имамо данас, сигуран сам да би ниво и број инвестиција у обновљиве изворе енергије били много већи. Захваљујући високој цијени, у трговини електричном енергијом данас остварујете добит и без субвенција – комнтарише Думнић.

Потпуно несразмерно симболичној продаји, наша земља постаје све значајнији произвођач компоненти за електрична возила.

– Континентал аутомотив Србија” (Цонтинентал аутомотиве Сербија), “Шнајдер електрик ДМС” (Сцхнеидер елецтриц ДМС), “ЗФ Србија” или “Нидек” само су неке од светских компанија које су формирале развојно-истраживачке центре, односно изградили или граде фабрике дијелова који се уграђују у електрична возила најугледнијих свјетских произвођача.

– Нови Сад постаје регионално и глобално важан центар, у коме се налази велики број компанија које се баве савременим технологијама, не само у аутоиндустрији, него и у ИТ индустрији и повезаним областима. Данас у области аутоиндустрије практично не можете да замислите развој неког склопа и возила без компанија које се баве информационим технологијама. То су, практично, двије веома повезане области – закључује Думнић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана