Продаје се Yugo са V8 мотором? ФОТО

Агенције
Продаје се Yugo са V8 мотором? ФОТО

Пронашли смо јединствени Yugo у који је уграђен V8 мотор снаге преко 325кс и има погон на задњим точковима. Овај Yugo доктора Франкенштајна је на продају.

Yugo је током своје каријере био народни ауто, тркачки ауто, пословни промашај у САД, предмет шале и инспирација за уметничка дjела.

Најновији експеримент обухватио је трансплантацију погона из америчке легенде, Oldsmobile Toronado (не Торнадо) у задњи дио југића. Комплетну запремину задњег дјела прогутао је огромни Rocket V8 запремине 455 кубних инча (7,4 литре) који је оригинално развијао 400кс. Продавац "цијени" Yugo сада има преко 325кс.

Донатор Toronado био је луксузна грдосија, дугачка преко 5,3м, а најбизарнија карактеристика аутомобила, чије име већина погрешно чита, била је да снагу од 400кс шаље на предње точкове. Говоримо о 1966. години.

Бизарност не лежи само у чињеници да је ријеч о америчком аутомобилу, на којем очекујемо задњи погон већ и због тога што је готово немогуће ефикасно пренијети толику снагу само на предња два точка. Да би се снага пренијела на подлогу и да би аутомобил био стабилнији, компанија Firestone је развила посебне гуме ТФД (Toronado-Front-Drive).

Toronado је од 0 до 100 km/h убрзавао за 7 секунди а максимална брзина била је 230 km/h. Toronado је имао тростепени аутоматик и није постојала опција мануелног мjењача.

Резултат модификације је Yugo који може да послужи за аматерске драг-трке. Као што видите, и даље је "прва фарба" а проблем корозије на задњим рубовима рjешен је сjечењем лима и уграђивањем великих точкова у циљу што бољег преноса снаге на асфалт.

Као посебна мjера заштите али и начин распjоделе масе возила, позади је уграђен челични браник.

Ентеријер је у препознатљивом "крем" тону са оригиналним воланом и ручицом мjењача. Yugo за америчко тржиште у народу има репутацију издржљивијег и квалитетнијег од оног који је био нjамењен домаћим купцима.

Ова једиствена машина регистрована је и може се употребљавати на јавним путевима. Годиште 1988. Цијена 2000 долара. Коме потрошња, бука, врелина и издувни гасови у кабини нису битни фактори, може себи да набави солидног југића за вожњу по граду.

Погледајте оглас

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана