Принц Aлберт жели електрични аутомобил Мате Римца

Агенције
Принц Aлберт жели електрични аутомобил Мате Римца

Ливно - Мате Римац (24), млади иноватор поријеклом из Ливна који живи у Самобору у Хрватској, представио је у Кнежевини Монако свој изум - прототип супербрзог аутомобила на електрични погон, преносе агенције.

- Принц Алберт од Монака посјетио је сајам аутомобила, а кад је видио наш аутомобил једино је у њега сјео и рекао да би га радо купио, али не може јер има уговор са неким другим произвођачем - рекао је Мате.

Млади инжењер и иноватор Мате Римац изјавио је новинарима да су за његов електрични аутомобил заинтересовани и познати европски произвођачи суперлуксузних аутомобила који планирају произвести само 88 примјерака, а купци ће их возити тек од 2014. године.

Електрични аутомобил “Римац концепт један” покрећу четири електромотора укупне јачине 1.088 коњских снага, а прве примјерке који ће коштати око 1,3 милиона марака наручила је краљевска породица из Арапских Емирата.

Прича о настанку електричног аутомобила почела је када је Мате Римац свој стари бмв претворио у тркаћи електро-аутомобил, а његов “Концепт један” тежак је 1.650 килограма и једним пуњењем батерија електричном енергијом може прећи 600 километара.

Иноватор Мате Римац широј јавности постао је познат када је побиједио на међународном студентском такмичењу у Братислави својим изумом система ретровизора за аутомобиле који покривају и “мртви угао”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана