Примјерак легендарног BMW-а Е9 поново живи захваљујући Теслином електричном мотору.

Кликс
Foto: принтскрин

BMW Е9 је рјеђи од било којег BMW-а М3 или BMW З8 јер је произведено око 30.000 примјерака између 1968. и 1975. године. Очекивано, зуб времена је учинио своје на шету ових сјајних малих купеа, многи од њих су завршили на отпаду док су неки ипак опстали захваљујући труду и рестаурацијама.

Али, једном спашеном примјерку је удахнут нови "електрични живот" захваљујући уградњи Теслиног мотора. Треба рећи да је био у лошем стању када га је екипа Електриц Касиц Карса спасила из складишта гдје је стајао с отвореним шибером. Унутрашњост је била у толико лошем стању да се није могла спасити, али то је био само изазов више за ентузијастичну екипу која је обавила рестаурацију и уградњу Теслиног мотора. Преузет је мотор Теслиног Модела С с батеријама.

Осим тога, БМW је добио нови сет већих Вилвуд  кочница и Апина фелуге, а аутомобил је нешто тежи од оригиналног. Међутим, захваљујући 450 КС и убрзању од 0 до 100 км/х за три секунде, то никоме није важно. У пртљажнику чак има и нешто простора. а домет аутомобила износи 322 КС.

Да је којим случајем БМW Е9 у добром стању подвргнут оваком третману, ентузијасти би с разлогом били дубоко узнемирени,али с обзирим на чињеницу да се аутомобил практично није спасио, труд експерата и електрично оживљавање дефинитивно треба поштовати. С обзиром да електрификација преузима аутомобилску индустрију, овакве модификијације би у коначници могле бити једини начин да се класични аутомобили спасе од уништавања на отпадима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана