Прије 15 година произведен је посљедњи "југо"

Г.С.
Прије 15 година произведен је посљедњи "југо"

Прије петнаест година посљедњи Југо сишао је са производе траке, а то се десило баш тог једанаестог дана новембра, 2008. године.

Југо је развијен крајем седамдесетих година прошлог вијека да би попунио празнину између модела Застава 101 и Застава 850.

Први прототип је комплетиран у октобру 1978. године и поклоњен је предсједнику Титу, да би серијска производња стартовала двије године касније. И имаће више него успјешну каријеру пошто је испоручено 794.428 примјерака, иако ће многи критиковати и рећи да је био застарио од првог дана, пошто је позајмио много тога са Фиата 127.

Југо је такође једини аутомобил из источне Европе који се продавао у Сједињеним Америчким Државама као фабрички модел (Шкода Фаворит се увозила "преко баре" далеко раније, али само од стране приватних компанија). Већина примјерака је напустила фабрику са 1,1-литарским бензинцем и 55 коњских снага и петостепеним мануелним мјењачем. У избору су такође биле и верзије са бензинцем радне запремине 903 кубика као и са моћнијим 1,3-литарским бензинцем. Најпопуларнија конфигурација је била хеч са троје врата, а направљена је и мала серија кабриолета (наводно свега 200 јединица).

Југо је дефинитивно показивао године још током деведесетих година прошлог вијека, али тешка економска криза у држави и касније бомбародвање фабрике у Крагујевцу су спријечили да планирана замјена стигне на вријеме. Тек 2008. године се у цијелу причу умијешао Фиат и понудио да откупи 67 одсто фирме, док је преосталих 33 одсто власништва остало у рукама домаћих политичара. Некадашња фирма Застава Аутомобили је престала да постоји, а на њеној бази је настао Фиат Аутомобили Србија.

Као што смо споменули, посљедњи Југо је сишао са производне траке 11.11. али је фабрика наставила са радом још десетак дана. Тог 21. новембра 2008. године је направљен и посљедњи "Стојадин", чиме је фирма отишла у историју.

Сви се сигурно питају шта се десило с тим посљедњим моделом. Па сама прича је заправо веома занимљива. Наиме, тог кобног 11. новембра 2008. године је направљено девет Југића, а онај посљедњи је испраћен сузама запослених уз пјесму "А сад адио".

Оригинално је објављено да ће бити колекционарски примјерак заједно са још доста других битних модела у историји Заставе, као што су први и милионити "Стојадин", затим тркачка издања Заставе 101, модели са експедиције Крагујевац -Килиманџаро, рани примјерци "Фиће" и "Тристаћа", прототип лимузинског издања Флориде и других.

Музеј је требало да остане у дијелу фабрике гдје су се модели баш производили, али је тај дио фирме припао Фиату. Возила су посљедњи пут виђена 2013. године и иако постоји тврдња да се налазе у Фиатовом дијелу компаније, други ипак вјерују да су их Италијани послали под пресу.

Застава је на тај начин отишла у историју послије производње више од четири милиона јединица, од чега је петина извезена у преко седамдесет држава широм свијета. А посљедњи Југо, гдје год да си, почивај у миру… преноси Српскаинфо

Американци ће вјероватно рећи да је Југо био најгори икада произведен аутомобил, и неко ће можда и повјеровати, али ми који смо имали прилике да се сретнемо са њим ипак знамо да је пружао таман онолико колико је коштао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана