Преживјела судар иако јој се кичма одвојила од главе

Агенције
Преживјела судар иако јој се кичма одвојила од главе

Рејчел Бејли доживела је септембра прошле године саобраћајну несрећу у Фениксу, у САД, и задобила ријетку и најчешће смртоносну повреду - унутрашњи прелом кичме, која се одвојила од главе. Ипак, чуда су могућа. Захваљујући ватрогасцима, она не само да је избјегла смрт, већ и парализу.

Послије опоравка од тешких повреда и мјесец дана проведених на интензивној њези, одлучна млада жена, за коју су љекари рекли да је преживјела "унутрашње обезглављење", ријешила је да поново научи да говори и хода.

У несрећи је дошло до брисања неких сјећања, тако да се Рејчел не сјећа периода од пет недјеља у току којих се инцидент догодио.
 

- Нећу дозволити да ме ово порази и обиљежи - рекла је она за канал 3ТВ, објашњавајући како је била чврсто одлучила да превазиђе повреде. 

 Када се срела са ватрогасном спасилачком екипом, био је то изузетно емотиван сусрет, а Рејчел им је рекла да никад неће моћи довољно да им се захвали, и назвала их је херојима.  

Право је чудо што је Рејчел преживјела тако тешку повреду као што је одвајање кичме од главе. Када неко доживи унутрашње одвајање главе од кичме, глава се држи за кичму само мишићима и ткивима. Пацијент обично умире, јер је то озбиљна повреда кичмене мождине. Уколико неким случајем преживи, обично остаје парализован услијед тешких повреда нерава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана