Превентивна акција АМС РС за безбједну вожњу у зимским условима

Срна
Превентивна акција АМС РС за безбједну вожњу у зимским условима

Бањалука - Превентивном контролом техничке исправности уређаја на возилима и припремљености за вожњу у зимским условима је данас у Бањалуци почела велика превентивна акција Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске под називом "Безбједна вожња у зимским условима".

Из АМС-а наводе да је првог дана акције утврђено да, од 28 контролисаних, шест возила има неисправну свјетосну сигнализацију, да код осам возила кочиона течност није била задовољајућег квалитета, а расхладна течност код седам возила, док једно возило није имало потребну опрему, прописану законом.

"На свим возилима су преконтролисани амортизери на специјализованом мобилном уређају за испитивање исправности амортизера", наводе из АМС-а Српске.

Осим контроле, првог дана акције возачима су подијељени и леци у којима је објашњен начин вожње у зимским условима и припрема возила за зимске услове вожње, који су заједнички израдили АМС и Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске.

ИЗ АМС-а Српске напомињу да ће се акција "Безбједна вожња у зимским условима", која се реализује у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза и МУП-ом Српске, проводити до 20. новембра на територији цијеле Републике с циљем повећања нивоа безбједности саобраћаја.

Кампањом се жели утицати на промјену ставова и повећање степена свијести и одговорности код возача према употреби технички исправних возила, те да је само технички исправно возило уједно и безбједно.

Реализацијом ове превентивне активности очекује се да возачи што боље припреме своје возило за зиму, те да испуњавају све законске услове које захтијева таква вожња.

Циљ је да возачи што боље припреме своја возила за зиму, прегледом и довођењем у жељено стање свјетлосну сигнализацију на возилу, пнеуматике, течности у возилу, те опрему коју возило треба да посједује по правилнику.

Припремом возила за зимске услове вожње предвиђена је контрола вриједности расхладне течности, квалитета кочионе течности, дубине газећег слоја пнеуматика, свјетлосно-сигналних уређаја, уређаја за брисање вјетробрана и пераче вјетробранског стакла, те контрола опреме и прибора коју треба да посједују возачи на основу правилника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана