Преварантски софтвер у 11 милиона Фолксвагенових возила

Агенције
Преварантски софтвер у 11 милиона Фолксвагенових возила

Вашингтон, Париз - Америчко министарство правде покренуло је кривичну истрагу против њемачког произвођача аутомобила "Фолксваген" послије признања да је чак 11 милиона његових аутомобила широм свијета, с погоном на дизел, опремљено посебном врстом мотора који могу лажирати податке о емисији штетних гасова.

Вијест о покретању истраге објавила је америчка њујоршка агенција "Блумберг" позивајући се на два америчка званичника упозната са истрагом, као и амерички дневни лист "Волстрит журнал".

Истрага у САД представља додатни притисак за "Фолксваген", који је у првој половини године био највећи произвођач аутомобила на свијету по обиму продаје. Акције "Фолксвагена" јуче су на Франкфуртској берзи наставиле да падају, након што су претходног дана изгубиле више од 17 одсто вриједности. Током првог сата трговања, вриједност акција "Фолксвагена" је пала чак 5,3 одсто, на 126,60 долара.

Америчке власти су још крајем прошле седмице саопштиле да је "Фолксваген" признао да је у око 482.000 својих аутомобила на дизел и у аутомобиле марке "ауди" у САД уградио уређај који искључује контролу емисије штетних гасова када се вози уобичајено, а укључује када возило пролази тестове емисије.

- Када је тај уређај искључен, аутомобил испушта у ваздух гасове који су штетни по здравље, као што је нитроген оксид, и то у количинама које су чак 40 одсто веће од стандардне емисије - саопштила је америчка Агенција за заштиту животне средине, која је заједно са калифорнијским властима открила овај проблем.

Најновији случај је изазвао немир и европских званичника па је тако француски министар финансија Мишел Сапен позвао на покретање свеобухватне европске истраге.

Сапен је рекао да је за умиривање јавности потребно спровести контролу над аутомобилима које производе и друге европске аутомобилске компаније.

- Ми смо на европском тржишту, са европским прописима који се морају поштовати. Ово није мала тема, овдје се не ради о брзини или квалитету коже - нагласио је Сапен.

И власти Јужне Кореје су позвале званичнике "Фолксвагена" на разговоре о тестирању емисије издувних гасова.

Трошкови

У саопштењу "Фолксвагена", осим признања о преварама, наведено је да ће у трећем кварталу издвојити 6,5 милијарди евра за покривање потенцијалних трошкова произашлих из скандала, као и да ће морати прилагодити своје циљеве профита за текућу годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана