Преминуо легендарни Пининфарина ФОТО

Танјуг
Преминуо легендарни Пининфарина ФОТО

Торино - Чувени италијански дизајнер који је заслужан за изглед многих Фераријевих модела, али и бројних аутомобила других произвођача, преминуо је у уторак 3. јула у 85. години.

Серђо Пининфарина  рођен је 1926. године у Торину, а његову професионалну каријеру обиљежила је сарадња са врхунским творцима аутомобила.

Дизајнирао је, поред осталог, моделе Ferarri Dautona Spider, Ferrari Testarossa, FIAT 124 Sport Spider, FIAT Dino Spider и Masareti GranTurismo.

Дизајну аутомобила посветио се пошто је дипломирао машинство, а убрзо се укључио у све аспекте ауто-индустрије, од дизајна, до инжењеринга и производње.

Одлучан да промjени уобичајено виђење аутомобила као обичног превозног средства, свjетску славу стекао је креирањем италијанских спортских аутомобила, а прijе свега Ферарија – од модела 410 SA и 375 ММ Berlinerra Speciale, па до Ferarriја F40 и Enzo.

Своје дизајнерско умjеће примjењивао је и на мање егзотичне аутомобилске марке као што су Пежо и Мицубиши.

Био је велики љубитељ напредних технологија и међу првима је подржао смањење емисија штетних гасова и напоре за смањење потрошње горива.

Током каријере примио је на десетине награда и признања за свој рад, а 2005. проглашен је за доживотног сенатора у Италији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана