Представљена Еуро 7 норма

ГС
Foto: Илустрација

Европска комисија је представила приједлог за смањење загађења ваздуха нових моторних возила која се продају у Европској унији, или нову Еуро 7 норму.

Нови Еуро 7 стандарди ће обезбиједити чистија возила на путевима и побољшани квалитет ваздуха, штитећи здравље грађана и околину, кажу у Комисији те настављају да стандарди Еуро 7 и стандарди емисија CО2 за возила иду руку под руку како би грађанима пружили бољи квалитет ваздуха.

Нови Еуро 7 стандарди емисија ће обезбиједити да аутомобили, комбији, камиони и аутобуси буду чистији, у стварним условима вожње који боље одражавају ситуацију у градовима гдје су проблеми с загађењем ваздуха највећи и то на пуно дужи период него према тренутним правилима.

Приједлог се бави емисијама из издувних цеви, као и из кочница и гума. Такође доприноси постизању нових строжих стандарда квалитета ваздуха које је предложила Комисија 26. октобра 2022.

Најављено је да ће 2035. сви аутомобили и комбији продати у ЕУ имати нулту емисију CО2. Међутим, 2050. очекује се да ће више од 20% аутомобила и комбија те више од половине тежих возила на путевима и даље имати СУС моторе, који ће тада бити стари и по двадесет година (и више).

Електрична возила због своје повећане масе такође загађују трењем кочница и гума (ситне честице и микропластика). Правила Еуро 7 смањиће све те емисије и одржати возила приступачнима потрошачима, наводи Ревија ХАК.

Правила стандарда Еуро 7 доносе ограничења емисија за сва моторна возила, тј. аутомобиле, комбије, аутобусе и камионе под јединственом групом правила. Нова правила су неутрална у погледу горива и технологије, постављају иста ограничења без обзира на то да ли возило користи бензин, дизел, електрични погон или алтернативна горива.

Тако је омогућена боља контрола емисија загађујућих супстанци из свих нових возила. Сада ће тестирања боље одражавати низ услова које возила могу доживјети широм Европе, укључујући температуре до 45°C или кратка путовања типична за свакодневна путовања на посао.

Ограничења ће се построжити за камионе и аутобусе, док ће се сада примјењивати ​​најнижа постојећа ограничења за аутомобиле и комбије без обзира на гориво које користи возило. Нова правила такође постављају ограничења емисија за претходно нерегулисане загађиваче, као што су емисије азотног оксида из тешких возила.

Правила Еуро 7 биће први свјетски стандарди емисија који ће надилазити регулацију емисија из издувних цеви и поставити додатна ограничења за емисије честица из кочница и правила о емисијама микропластике из гума. Ова правила ће се примјењивати ​​на сва возила, укључујући и електрична.

Сва возила ће морати да буду у складу с правилима дуже него до сада. Усклађеност за путничка и комби возила ће се проверати док та возила не пређу 200.000 километара и 10 година старости. Ово удвостручује захтјеве који постоје према правилима Еуро 6/VI (100.000 километара и 5 година старости). Слична повећања ће бити и за аутобусе и камионе.

Нова правила ће регулисати трајност батерија уграђених у аутомобиле и комбије како би се повећало поверење потрошача у електрична возила. Ово ће такође смањити потребу за замјеном батерија рано у животном вијеку возила, чиме се смањује потреба за новим ретким сировинама потребним за производњу батерија.

Правила Еуро 7 ће обезбиједити да се не дирају у возила и да власти могу да контролишу емисије на једноставан начин коришћењем сензора унутар возила за мерење емисија током животног вијека возила.

Еуро 7 ће 2035. године смањити укупне емисије NОx из аутомобила и комбија за 35% у поређењу с Еуро 6 нормом, те за 56% у поређењу с Еуро VI нормом за аутобусе и камионе. Истовремено, честице из издувих цијеви смањиће се за 13% из аутомобила и комбија, те 39% из аутобуса и камиона, док ће се честице кочница аутомобила смањити за 27%.

Форд је први коментарисао ову одлуку и најавио да је бесмислено улагати у технологије из прошлости (прочишћавање бензинаца и дизелаша) када је већ наметнута електрична мобилност у коју се такође улаже много новца, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана