Предности и мане бензинаца и дизелаша

mojauto.rs
Предности и мане бензинаца и дизелаша

Мада се све гласније прича о савременим возилима на електрични, хидрогенски или хибридни погон и даље огромна већина возача користи традиционалне бензинске или дизел моторе. Претпоставке да су "дизелаши" економичнији, а да управљање "бензинцом" доноси више забаве могу "пасти у воду" уколико се исплативост појединих модела мјери након три године или ако се узбудљивост вожње рачуна темпом хватања за мјењач.

Многи аутомеханичари заступају тезу да дизел мотори имају за 30 одсто вишу економичност у односу "бензинце". Међутим, возила на бензински погон са директним и турбо убризгавањем имају знатно мање, лакше и ефикасније моторе који притом не губе своје карактеристике.

Тако су, рецимо, истраживања на аутомобилском одјељењу Инжењерског института Србије показала да су добри "дизелаши" ефикасни 35 одсто, а бензински мотори око 27 одсто. Уколико се настави са употребом нових технологија попут турбо и директног убризгавања, на овом инстититу сматрају да ће се разлика у економичности ова два класична модела мотора још упола смањити.

Треба, ипак, имати у виду да цијена горива није једини параметар приликом тестирања исплативости "дизелаша" и "бензинца", већ и трошкови одржавања и стил вожње. Рецимо, возила на дизел погон имају вишу цијену и њихово сервисирање је скупље, али су осигурање и регистрација повољнији. Зато је приликом извођења финансијске рачунице прије куповине било којег аутомобила потребно ставити на папир све трошкове.

Примјера ради, дизел Фиат 500 пређе шест километара по литру више, него бензинац од 1.200 кубика, али је много скупљи, што значи да треба да пређе 214.307 километара како би почео да штеди на потрошњи. Дизелов јефтинији сервис смањује јаз, али бензинца је и даље повољније посједовати више од три године или 57.940 пређених километара.

Слично томе, "пежо" 3008 и "фолксваген голф" дизели су јефтинији након три године него њихове бензинске верзије, али BMW серије 3 мало изненеђује. До три године предност 320д дизела над 320и бензинцем још није постигнута кроз уштеду на гориву или већу препродајну вредност, док су трошкови регистрације исти, а осигурање и сервисирање је скупље за дизелаша. Закључак је да 320и побјеђује 320д у периоду од три године.


Генерално, са пређеним километрима расте вјероватноћа да ће се уштеда остварити прије на дизелашу него на бензинцу. Без обзира на то, многи су спремни да изваде и више новца из џепа уколико им се свиди рад мотора.

Разлике у раду "дизелаша" и "бензинца"

Иако су дизел мотори и даље бучнији можда значајнија специфичност јесте да се у возилима на овакав погон брзине могу мијењати раније, на мањем броју обртаја за разлику од "бензинаца" које је боље пустити на веће обртаје прије промјене степена преноса. Дакле, "дизелаши" дозвољавају ранију промјену брзине што вожњу чини пријатнијом јер мотор ради под мањим оптерећењем. С друге стране, већина "брзинаца" има тркачки карактер, нарочито, они који су такозвано буџени за веће
перфомансе. То значи, да би код оваквих мотора возачи требало да потроше више времена приликом промјена брзине да би остварили њихову праву снагу, а то понекад може бити и досадно.

Дизел мотори еколошки чистији

Емисија угљендиоксида у директној је вези са потрошњом горива па у земљама Европске уније веће симпатије имају дизел мотори. Међутим, дизел горива производе више нитро оксида и хидрокарбоната које повезују са канцером, срчаним обољењима и повећаном стопом астме.
Већи дио ових нус продуката се може пречистити филтерима и хемикалијама - и мораће да буде у складу са Еуро VI емисионим регулативама до 2014. године.

Гас умањује снагу од два до 10 одсто

Код стандардних гасних уређаја губитак снаге је до 10 одсто. Непрофесионалном инсталацијом (или уградњом неквалитетних компоненти) перформансе аутомобила се значајно смањују. Са правилно уграђеним квалитетним уређајем снага је мања од 6 до 10% (не осjети се у нормалној вожњи). Ако се угради квалитетан уређај најновије генерације губитак снаге је од 2 до 4 %. Мотор је тиши и питомији кад ради на аутогас без обзира на врсту уређаја.
Потрошња аутогаса је нешто већа од потрошње бензина и износи око десет одсто више у односу на потрошњу бензина. Ако је мотор (карбуратор, инџекшн систем) неисправан, потрошња буде иста или мања у односу на бензин.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана