Повратак легендарног Реноа 4 (ФОТО )

Г.С
Foto: Рено

Компанија Рено је успјела да прода осам милиона „четворки“ у више од 100 земаља током 30 година производње оригиналног модела.

Преживио је до 1994. године, када га је већ прегазило вријеме, а сада се и званично вратио.

Не треба га звати директним насљедником старе „четворке“, јер то више није онај спартански хечбек какав је био у првој верзији.

Прије неколико година најављен концептом 4EVER Trophy, продукцијски модел је у суштини кросовер верзија препорођеног Реноа 5, који је дебитовао почетком године.

Осим додатних заштитних елемената на спољашњости, који сугеришу да је ријеч о кросоверу, још једна згодна карактеристика је електрични клизни кров од тканине који призива у сјећање свог претходника.

Рено 4 Е-Тек има „кутијасту“ каросерију налик оригиналном R4. Француски произвођач аутомобила уложио је напоре да пренесе неке визуелне детаље које памтимо са старог модела, као што су заобљени фарови или препознатљива троделна стоп светла.

Врата пртљажника, попут оних на класичном моделу, продужена су до доњег дела каросерије ради додатне практичности, а да би се олакшао утовар/истовар ствари, поклопац пртљажника новог модела се завршава у задњем бранику. Отвор гепека је само 61 центиметар од тла.

Са дужином од 4,14 м, препорођени Рено 4 је позициониран између модела Клио и Каптур. Ширина возила је 1,8 м, а висина 1,57 м. Одстојање од тла је 18 цм. Унутрашњост изгледа познато, с обзиром да је у великој мјери пренета из Реноа 5.

 

Пошто је кросовер већи, његов пртљажник нуди сасвим солидних 420 литара, што је знатно више од оног у Р5. Поред тога, међуосовинско растојање је продужено на 2,62 м, тако да има више простора за ноге за путнике позади, преноси Б92.

Контролна табла садржи 10,1-инчни дигитални екран испред возача и 10-инчни дисплеј осјетљив на додир у средини. Срећом, још увијек постоје физичке команде „климе“ испод централних вентилационих отвора.

С обзиром да користи исту механичку платформу AmpR Small као и Р5, нови кросовер ретро дизајна нуди се са сличним погонским системима. У питању је електромотор са двије излазне снаге: 122 КС (90 kW) и 225 Нм, односно 150 КС (110 kW) и 245 Нм.

Ако се одлучите за снажнији мотор, Реноу 4 Е-Тецх ће бити потребно мање од осам и по секунди да достигне брзину од 100 км/х. За убрзање од 80 до 120 км/х биће потребно мање од седам секунди. Доступне су и двије величине батерија: 40 kWх и 52 kWх.

Рено процјењује максималну аутономију на 400 км у случају веће, док мања нуди око 300 км домета. Када се испразни, батерија се може допунити на ДЦ пуњачу снаге до 100 kW. У овом случају, биће потребно пола сата да се напуни од 15% на 80% капацитета.

 

Подржано је и АЦ пуњење од 11 kW. Рено каже да најлакша конфигурација Р4 тежи релативно скромних 1.410 килограма. Тај број ће се повећати када почнете да додајете опциону опрему и већи пакет батерија.

Након дебија пред посјетиоцима Салона аутомобила у Паризу 2024, нови Р4 ће се наћи у продаји у Европи сљедеће године. Цијене ће бити познате накнадно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана