Потрага за МХ370 довела до потпуно нових открића у океану

Агенције
Потрага за МХ370 довела до потпуно нових открића у океану

Потрага за несталим авионом МХ370 довела је до открића новог подводног свијета у којем се налазе вулкани, долине и високи гребени.

Иако још увијек нема трага од малезијског авиона који је нестао 8. марта 2014. године у најскупљој потрази до сада откривено је много тога у Индијском океану за шта раније нисмо знали. Научници се надају да ће нове мапе дати бољи увид у оно што се налази у океану.

"Процјењује се да је само 10 до 15 одсто површине свјетских океана испитано технологијом коју користимо да пронађемо авион", навео је у саопштењу Стјуарт Минчин из аустралијског Геонаучног института – "Ово чини Индијски океан једним од најтемељније мапираних дубоких океана"

Минчин каже да ће мапе осим у потрази за МХ370 бити корисне и за будућа научна истраживања.

Иначе, Аустралија, Малезија и Кина су прекинуле потрагу скоро три године након што је Боинг 777 нестао са 239 путника. Потрага која се базирала на сателитској анализи поктирвала је 120 хиљада квадратних километара. Иако су откривене двије олупине, ништа од тога није имало везе са МХ370. Ипак, претрага је открила један потпуно нови подводни свијет у којем се налази и планина виша од Монта Евереста.

Иако је мисија за потрагом авиона отказана у случају нових доказа она ће одмах бити поново покренута.

"Надамо се да ћемо ускоро имати неке нове информације које ће нам помоћи да откријемо гдје је летјелица", каже Дарен Честер, из аустралијске владе.

Иначе, до сада су пронађена три дијела авиона које је Индијски океан избацио на обалу, укључујући дио од два метара на обали острва Ла Реунион.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана