Постоји ли подела на “женске” и “мушке” аутомобиле?

Агенције
Постоји ли подела на “женске” и “мушке” аутомобиле?

Представници Мазде најавили су да ће слиједећа генерација модела Мазда 2 бити осмишљена тако да се посебно допадне женама. Ова изјава поново је отварила питање подјеле на такозване мушке и женске моделе аутомобила.

Насљедник актуелне Мазде 2 појавиће се у продаји 2014. године. Како је објаснио шеф Маздиног дизајна за Европу, Петер Биртњхистле, “аутомобил ће бити обилкован тако да се прије свега допадне купцима женског пола”.

У тој компанији сматрају да је актуелни модел својим “превише мишићавим” изгледом одбио један дио купаца у Европи на које се рачунало, а претпоставља се да се међу њима нашао и извјестан број жена.

Приликом дизајнирања нових модела, произвођачи аутомобила у посљедње вријеме све више размишљају о укусима, жељама и потребама женске популације. То није неуобичајно нарочито када су у питању породични аутомобили, јер је од раније познато да жене имају значајну улогу када се планира куповина новог аутомобила.

Са друге стране, посљедњих деценија у свијету се повећао број младих жена које себи могу да приуште нов аутомобил. Иако ће се многе од њих консултовати око избора са неким мушкарцем, ипак ће коначна одлука бити њихова.

У том случају, произвођачи сматрају да је веома важно да погоде женски укус јер при одабиру возила одлучујући фактор може да буде управо дизајн спољашњости аутомобила. Тако се враћамо на питање из наслова - постоји ли подела на “женске” и “мушке” аутомобиле и колико је она оправдана?

Чињеница је да ауто-компаније, прије свега у сегменту мањих и градских аутомобила, повремено кокетирају са идејом “женског” аутомобила. Међутим, ако се у томе претјера и ако аутомобил једном добије такву етикету, изгубиће добар дио мушких купаца. Пракса је показала да на тржишту најбоље пролазе модели који нису предоминантно оријентисани ка једном полу и који се подједнако допадају и мушкарцима и женама.

Такође, нека истраживања су показала да се многим женама свиђају модели аутомобила које и већина мушкараца сматра привлачним и пожељним.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана