После FIAT-а стиже и електромобил?

РТС
После FIAT-а стиже и електромобил?

БЕОГРАД - Након успјешно започетог посла са FIAT-ом, Србија би 2015. године могла да постане и произвођач електричних аутомобила. Израду ових возила у нашој земљи најавила је компанија Фараон.

Представници корпорације Фараон представили су план производње електромобила, а фабрику у Србији отворили би 2015. године.

Директор Фараона Вук Стефановић казао је да ће прототип аутомобила бити презентован 2013, док би се у погонима у Србији у првој години производило 2.000, а у другој 10.000 аутомобила.

Крајњи циљ компаније је да од 2020. до 2025. производи минимум 40.000 возила годишње.

Примарно тржиште је западна Европа, а у будућности се може очекивати и пробој на азијско тржиште, са акцентом на Кину, Јужну Кореју и Јапан.

Менаџмент тим фараона чини и Сергио Ринланд, вишегодисњи конструктор Ф1 тимова Sauber, Arrows и Brabham, иначе стручњак за композите.

Осим погона за склапање возила, у Србији би била отворена и пратећа фабрика за прераду сировина и композита за производњу аутомобила.

Наиме, структурални дио и оплата биће од композитних материјала, што ова возила чини изузетно напредним, али и практичним јер ће композитни материјали омогућити да возила буду лакша, а самим тим и да имају већи радијус кретања.

Иначе, један од најпознатијих произвођача искључиво електричних аутомобила јесте америчка компанија Тесла Моторс, која је своје име “позајмила” од научника српског порекла, Николе Тесле.

Тесла Моторс основана је 2003. године, а први серијски произведен аутомобил, спортски двосјед Тесла Роадстер, представила је тржишту 2008. године.

Овај електромобил, који према фабричким подацима са једним пуњењем батерије може да пређе и до 400 км, до краја 2011. године продат је у више од 2.100 примерака.

На овогодишњем сајму у Женеви, америчка компанија представила је свој први аутомобил са 4 врата, модел Тесла С.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана