Порше представио нову Панамеру - још више талената и још више брзине

Г.С.
Порше представио нову Панамеру - још више талената и још више брзине

Нова Порше Панамера сада покрива још шири спектар. Она комбинује перформансе спортског аутомобила с удобношћу ексклузивне лимузине боље него икада прије. Тако са моделом Панамера Турбо С снаге 630 КС Порше лако подржава своју тврдњу да има ауто са најбољим перформансама у класи.

Нови модел из врха понуде сада има значајно побољшане перформансе у односу на претходну Панамеру Турбо. Порсцхе такођер наставља да слиједи и своју стратегију е-Перформанце. Панамера 4С Е-Хyбрид нови је додатак асортиману прикључних хибрида, који нуди потпуно нови погонски систем с излазним системом снаге 412 кW (560 КС). У успоредби с претходним хибридним моделима, потпуно електрични домет је појачан и до 30 посто.

Турбо С: од нуле до 100 км/х у 3,1 секунди

Са снагом од 630 КС и окретним моментом од 820 Нм, нова Панамера Турбо С има 80 КС више снаге и 50 Нм више окретног момента од претходника. То има врло позитиван ефект на перформансе па тако у режиму Спорт Плус Панамера Турбо С убрзава од 0 до 100 км/х за само 3,1 секунду. Познати четверолитарски В8 битурбо мотор развијен је у Wеиссацху и производи се у Зуффенхаусену, те је свеобухватно преуређен како би аутомобил могао постићи максималну брзину од 315 км/х.

Како би се на контролисан начин преносила огромна снага на цесту и перформансе у завојима, зрачни овјес с три коморе, Порсцхе активно управљање овјесом (ПАСМ) и систем стабилизације Порсцхе Дyнамиц Цонтрол Цхассис Цонтрол Спорт (ПДЦЦ Спорт), укључујући Порсцхе Торqуе Вецторинг Плус (ПТВ Плус), прилагођени су сваком поједином моделу и оптимизирани у складу с тим. Нова Панамера Турбо С већ је доказала своје изузетне перформансе на легендарној стази Нüрбургринг Нордсцхлеифе гдје је тестни возач Ларс Керн завршио круг дугачак 20.832 километра за тачно 7: 29.81 минута што је и нови службени рекорд у класи "еxецутиве царс".

Оштрија али и удобнија по потреби захваљујући оптимизованим системима шасије

В8 битурбо мотор у Панамери ГТС оптимизиран је с посебним фокусом на испоруку снаге. Са 353 кW (480 КС) и 620 Нм, нова Панамера ГТС испоручује 15 кW (20 КС) више снаге него претходник. Порсцхе се овдје посебно потрудио да мотор развија снагу на начин класичног спортског аутомобила са мотором са атмосферским усисом и без преднабијања зрака. Традиционални В8 звук још више је изражен него прије захваљујући новом стандардном спортском испушном систему који садржи асиметрично позициониране пригушиваче.

Нова Панамера и Панамера 4 као основни модели у понуду сада су погоњени познатим 2,9-литарским В6 битурбо мотором на свим тржиштима широм свијета. Испоручујући 243 кW (330 КС) и 450 Нм, перформансе остају непромијењене за овај модел. Шасија и управљачки системи усмјерени су за спортски и удобан карактер за све нове моделе Панамере. Јасно Порсцхе је детаљно обновио и ове моделе Панамере гдје је можда ајважнија новост обновљени Порсцхе систем активног овјеса (ПАСМ) што резултира видљивим побољшањем удобности, док контрола електричног стабилизацијског система Порсцхе Дyнамиц Цхассис Цонтрол Спорт (ПДЦЦ Спорт) осигурава побољшану стабилност каросерије.

Панамера 4С Е-Хyбрид са 17,9 кWх батеријом и електричним дометом до 54 км

Порсцхе са новом Панамера 4С Е-Хyбрид представља и нови хибридни модел оријентисан на перформансе. Интелигентна комбинација електромотора снаге 100 кW (136 КС) интегрисаног у осмостепени ПДК мјењач с двоструким квачилом и 2,9-литарским В6 битурбо мотором са 324 кW (440 КС) генерише системску снагу од 412 кW (560 КС) и максимални обртни момент од 750 Нм. Подаци о перформансама су стога врло импресивни: у комбинацији са стандардним Спорт Цхроно пакетом спринт од 0 до 100 км/х траје свега 3,7 секунди. Највећа брзина је 298 км/х. Капацитет батерије повећан је са 14,1 на 17,9 кWх у односу на претходне хибридне моделе, а начини вожње оптимизовани су за још ефикаснију употребу енергије.

Оштрији вањски дизајн за још бољи изглед

Нови Панамера модели осим спортске лимузине ​​могу се наручити и као Спорт Турисмо или Еxецутиве с продуженим међуосовинским размаком, зависно о погонском систему. Сада су фабрички опремљени опционалним предњим Спорт Десигн отвором за зрак, великим бочним отворима за хлађење и једноструким предњим свјетлосним модулом. Потпуно нови предњи дио Панамере Турбо С разликује се већих бочним отворима за зрак и новодизајнираним елементима у боји каросерије, који су водоравно повезани и на тај начин наглашавају ширину аутомобила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана