Porsche на суду због смрти Пола Вокера

Агенције
Porsche на суду због смрти Пола Вокера

Удовица Роџера Родаса, који је возио Porsche Carrerу GT када је у том аутомобилу као сувозач погинуо и глумац Пол Вокер, тужила је њемачког произвођача суду, тврдећи да је за удес крив дефект на поменутом возилу.

У тужби коју је адвокат Кристине Родас поднио у пондјељак суду у Лос Анђелесу наводи се да до несреће дошло услијед квара на систему ослањања, због чега се задњи лијеви точак заокренуо у лијеву страну.

Адвокат у тужби тврди и да је Carrerа GT требало да има боље системе безбједности, као што је заштитни рол-бар кавез и сигурносни механизам који би спречио да се се резервоар са бензином запали. На тај начин, и поред удеса, животи путника могли би да буду сачувани, пише у тужби.

Такође наводи се и да је у тренутку удеса Родас возио аутомобил брзином од 88 km/h иако је званична полицијска истрага утврдила да је брзина износила између 128 и 150 km/h. Иначе, брзина је на дијелу пута на коме се догодила несрећа ограничена на 72 km/h.

Подсjећамо, у званичном извjештају који је објављен након окончања истраге, наведено је да је превелика брзина једини узрок несреће и одбачене су спекулације да је до удеса дошло услијед механичког квара на возилу.

Porsche, који је помагао истражним органима, додао је да је Вокерова Carrerа GT била "модификована у односу на фабричку верзију" и да "није прописно одржавана", као и да је имала старе гуме.

Компанија је поводом тужбе издала саопштење у коме породицама изражава жељење због смрти Вокера и Родаса, али и одбацује наводе тужбе да је Porsche крив за несрећу.

"Истрага је утврдила прави узрок чиме се оповргавају наводи из тужбе", кажу у Porscheу.

С обзиром да тужба није утемељена на званичним доказима, Лос Анђелес тајмс наводи да је могуће да ће се адвокати Родасове удовице позвати на преседан из 2006. Тада су на једном аутопуту у Калифорнији погинули возач и сувозач, такође возећи Porsche Carrerу GT.

Након што су породице настрадалих тужиле њемачког произвођача, Porsche је пристао на вансудско поравњање иако није доказана кривица компаније за удес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана