Porsche конструише мотор за Путинову лимузину

Агенције
Porsche конструише мотор за Путинову лимузину

Руси су одлучили да ће нова лимузина у којој ће се возити предсjедник те државе бити погоњена мотором компаније Porsche. Њемачки произвођач изабран је у конкуренцији неколико понуђача из Њемачке, Аустрије и Британије.

Амбициозни пројекат Кортеж, који поред предсједничке лимузине обухвата и друга специјална службена возила за превоз и пратњу руских државних званичника, представљен је у мају 2014.

Тада је саопштено да је у плану производња лимузине, СУВ и мини-ван модела, као и да су у пројекат као консултанти укључени стручњаци компаније Porsche.

Како преноси руски сајт Wroom.ru, у међувремену је одлучено да се и конструисање мотора за предсjедничку лимузину повjери овом њемачком произвођачу.

Исти извор наводи да ће Путинова будућа лимузина добијати погон од В12 турбо агрегата запремине 6.0 или 6.6 литара, а процјењује се да ова јединица развијати око 800 кс.

Иако ће мотор пројектовати њемачка компанија, он ће се израђивати у Русији, у фабрици ЗМЗ, а у производњи ће се користити домаће компоненте.

Планирано је да лимузина буде завршена 2017, док би се остали модели из пројекта Кортеж појавили 2018. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана