Porsche ће замијенити моторе на 785 аутомобила 911 GT3

Aгенције
Porsche ће замијенити моторе на 785 аутомобила 911 GT3

Њемачки произвођач утврдио је узрок пожара на два Porscheа 911 GT3, због чега је власницима ових возила у фебруару препоручено да не возе своје аутомобиле. Porsche је објавио да ће на свих 785 до сада произведених возила извршити комплетну замјену мотора.

Како је саопштио представник за медије њемачке компаније, до самозапаљења аутомобила дошло је због проблема на клипњачи мотора, који је довео до напрснућа блока мотора.

Уље које је процурило кроз такву пукотину дошло је у контакт са прегрејаним цијевима издувног система и изазвало пожар на возилу. Услијед овог недостатка, почетком године у Европи су изгорјела два Porscheа 911 GT3.

Компанија је приступила озбиљно читавом случају. Контактирани су сви купци и препоручено им је да не возе своје аутомобиле док се возила не прегледају у сервису и не открије у чему је проблем. Porsche је купцима чак понудио да његова сервисна служба дође до њих и преузме аутомобиле, како би се поступак убрзао.

Након што је пронађен узрок, Porsche је прибјегао прилично радикалној и опсежној мјери - одлучено је да спорни мотори на свих 785 произведених аутомобила буду у потпуности замијењени.

У Porscheу нису прецизирали колико ће дуго трајати читава операција, јер је потребно израдити велики број нових погонских јединица. Ипак, саопштено је да ће то бити завршено у најкраћем могућем року и да ће, када нови мотор стигне у неки од сервиса, за замјену бити довољан један радни дан.

Porsche 911 GT3 је изузетан модел. Ријеч о врхунском аутомобилу ког погони 3.8 литарски шестоцилиндрични мотор са директним убризгавањем. Мотор развија 475 кс и 438 Нм максималног обртног момента, захваљујући чему ауто убрзава од 0 до 100 km/h за 3,5 секунди и достиже максималних 315 km/h.

Очигледно - када је ријеч о власницима овог специфичног аутомобила, који Porsche купују да би уживали у вожњи и његовим врхунским перформансама а не само да би посједовали статусни симбол - компанија ништа ништа не жели да препусти случају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана