Полиција Лос Анђелеса добија нечујне мотоцикле

Агенције
Полиција Лос Анђелеса добија нечујне мотоцикле

Полицијски мотоцикли имају одређене предности у односу на патролне аутомобиле. Стартнији су од четвороточкаша, мало троше, а и покретљивији су у саобраћајним гужвама. Мана им је што су бучни, па полицајци имају проблем када треба да изненаде криминалце приликом интервенције.

У покушају да превазиђе овај недостатак, управа полиције Лос Анђелеса одлучила је да уведе у службену употребу специјалне електричне Zero MMX мотоцикле.

У оквиру пилот пројекта који треба да покаже оправданост куповине оваквих нечујних мотоцикала, набављен је један примјерак који је поред вожње по асфалту подесан и за "офроуд" акције.

"За полицијске службенике веома је важно да имају тактичку предност када су на задатку, што им овај мотоцикл омогућава", изјавио је припадник полицијских снага Лос Анђелеса, Стеве Царбајал.

Осим што ће полицајцима донијети тактичку предност, електрични мотоцикли имају и друге погодности које би требало да превагну код градских власти приликом доношења одлуке о њиховој набавци.

Због мањег броја покретних механичких дијелова, одржавање је јефтиније у односу на двоточкаше са конвенционалним погоном, а трошкови допуне батерије по једним пуњењу износе мање од 50 центи (0,37 евра).

Они су и еколошки прихватљивији, с обзиром да не емитују издувне гасове, што у Калифорнији у којој су електрична возила веома заступљена, има посебну специфичну тежину.

Произвођач ових мотоцикала, компанија Zero, почела је да снабдева полицијске снаге у САД 2011. године, а први примјерци испоручени су полицијским јединицама у сјеверној Калифорнији.

У односу на цивилну верзију, полицијски модел опремљен је специјалним свијетлима, полицијским сиренама и комплетом за пружење хитне медицинске помоћи.

Zero MMX по потреби може да се креће кроз воду дубине до једног метра, од 0 до 100 км/х убрзава за 4,4 с, а његова максимална брзина износи око 140 км/х. Када је опремљен батеријом највећег капацитета, са једним пуњењем може се возити и до два сата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана