Почиње изградња пробног Hyperloopа ФОТО

Агенције
Почиње изградња пробног Hyperloopа ФОТО

Капсуле које у вакуумским цијевима јуре 1200 km/h осмислио је Илон Маск, а ускоро би требало да почне изградња првог полигона који ће тестирати Hyperloop превоз

Када је 2013. године визионар Илон Маск свијету објавио Hyperloop, нико није знао када ће тај футуристички пројекат заживјети. Hyperloop је концепт новог начина јавног превоза који би удаљеност од 600 километара (удаљеност између Лос Анђелеса и Сан Францисца) прелазио за само пола сата (упола краће него што је то потребну лету авионом између та два града).


Транспорт би се састојао од мини вагона-купола који би се кретали великим брзинама у специјално дизајнираним тунелима у којима би био вакуум.

Илон Маск се већ прославио пројектима попут електричних аутомобила и сопствене свемирске компаније, али развој Hyperloopа је ипак препустио свијету, одлучивши да нема времена да води тај пројекат.

Многи су сумњали да ће Hyperloop заживјети јер изискује велике трошкове - процјене су да би тунел од Сан Францисца до Лос Анђелеса коштао око 16 милијарди долара, али неки критичари тврде да би та бројка била ближе 100 милијарди долара.

Но, упркос томе, Hyperloop пројекат иде даље и управо се у слиједећим недјељама очекују први конкретни планови. Наиме, најављено је да се креће с изградњом пробних тест инсталација. Компанија Hyperloop транспортне технологије објавила је да ће изградити 8 километара тест 'пруге' у Калифорнији. Циљ је тестирати технологију слања капсула при великим брзинама.

У плану је да тест линија превезе 10 милиона људи у свом пробном периоду. Иако се планирају брзине од чак 1220 km/h, у првој фази људе ће превозити само на брзинама од око 250 km/h. Пуне брзине од 1220 km/h прво ће бити намијењене само за празне капсуле. Градња полигона трајаће 32 мјесеца, а вредност теста је око 150 милиона долара.

Оперативни директор Hyperloopа, Бибоп Габријел Греста, рекао је за Дезеен како је ово најближа ствар телепортацији, као и да ће променити човjечанство.

Али Илон Маск се ипак није сасвим повукао из пројекта па и он гради своју тест стазу у Тексасу.

- Брзине ће бити толике да ће јапанске супербрзе возове оставити далеко иза себе - похвалио се Маск.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана