Почео Сајам аутомобила у Београду

Агенције
Почео Сајам аутомобила у Београду

Београд - Међународни салон аутомобила под слоганом "Место на коме мушкарци плачу од среће", који је окупио око 400 излагача из 26 земаља, отворен је данас у Београду, а министар привреде Жељко Сертић је том приликом поручио да Србија има велики потенцијал у развоју аутомобилске индустрије.

 

Сертић је истакао да је та манифестација највећа и најстарија у региону и да је једина која је од 2008. до данас преживјела кризу и успјела да се одржи на истом нивоу, те да у њој и даље учествују најзначајније свјетске компаније аутомобилске индустрије.

"Највеће компаније имају поверење у реформе и економске промене које спроводи Влада Србије", истакао је Сертић.

Министар је казао да су прошле године укупни приходи компанија у сектору аутомобилској индустрији били већи од двије милијарде евра. Он је, такође, рекао да друмска возила у извозу Србије учествују са 14 одсто.

Сертић је навео да је ауто индустрија у Србији стара готово 75 година и међу гранама је која има највише потенцијала за индустријски и развој економије.

Дјелатност 271 предузећа у Србији, рекао је он, директно је везана за аутоиндустрију, не рачунајући осигуравајућа друшва, банке, асоцијације и друге услужне дјелатности.

Министар је обишао штанд "Фијата" и сјео у Фијат 500Л који се производи у Крагујевцу са погоном на метан.

Он је истакао да су "Фијат аутомобили Србија" једини произвођач аутомобила у Србији и да се са "Тигар тајерсом" и "Јура корпорацијом" налази међу највећих 10 извозника у земљи.

У ауто-индустрију у Србији до сада је уложено близу двије милијарде евра, рекао је Сертић и истакао да Србија подржава не само "Фијат", већ и долазак других компанија као што су "Мишелен", "Бош", "Јура", "Купер тајерс"...

Према његовим ријечима, српска аутомобилска ундустрија у 2014. је упошљавала 36.000 радника, а сам "Фијат" са 18 домаћих добављача њих око 3.000.

Он је навео и да ће ускоро бити усвојен нови закон о улагањима који ће изједначити стране и домаће инвеститоре, а биће формирана и Канцеларија за инвеститоре на локалном нивоу.

Генерални директор Београдског сајма Данка Целић рекла је да ће посјетиоци ове манифестације моћи да виде стотине модела из тридесетак земаља, из погона 35 највећих свјетских произвођача које у Србији заступа 20 компанија.

Она је додала да ће на Сајму аутомобила у Београду бити организовано чак 50 премијера.

Истовремено, на Београдском сајму биће одржан и 9. Међународни сајам мотоцикала "Мотопешн".

Посјетицима ће се представити произвођачи, увозници, дистрибутери свих аутомобилских брендова који послују на овом тржишту.

Већ су изложени познати брендови попут "Мерцедеса", "Фолксвагена", "Шкоде", BMW-а, "Опела", "Фијата", "Реноа", "Пежоа", "Цитроена", "Тојоте", "Мазде", "Киа", "Хјундаиа", "Хонде", "Субаре", "Форда", "Ленд Ровера", "Јагуара"...

Посјетиоцима ове манифестације и стручној јавности у Србији биће премијерно представљено око 50 аутомобила, а очекује се да ће највећу пажњу изазвати модели који у Београд долазе са недавно завршеног Женевског салона аутомобила.

Сајам аутомобила и мотоцикала је смјештен на 35.000 квадратних метара.

И ове године припремљене су награде за посјетиоце - наградне игре и такмичења гдје ће главне награде за најсрећине и најуспјешније бити два аутомобила.

Радно вријеме Сајма је од 10 до 20 сати, цијена појединачне улазнице је 300 динара (око 4,9 КМ), групне улазнице 200 динара, улазнице за групе ђака и студената коштаће 150 динара, а цијена паркинга по сату је 100 динара.

У четвртак, 26. марта, биће одржан "Фемили деј" и тог дана карта за родитеље са дјецом до 16 година износиће 500 динара.

Сајам аутомобила траје до 29. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана