Почело тестирање аутономног аутобуса у Шкотској

ГС
Foto: sustainable-bus.com

Пројекат аутономних возила под називом CAVForth, који финансира британска влада, започео је тестирање свог новог аутономног аутобуса у Шкотској.

Потпуно аутономна возила су још увијек годинама далеко, но пројекти попут овог постављају темеље за будуће услуге и путничка возила која ће се кретати без возача.

Тестирање ће трајати двије седфмице, а аутобуси ће се кретати рутом дугом 22 километра. То представља "вјежбу" прије него почну превозити путнике. Један аутобус може примити до 36 путника, а очекује се да ће током седмице бити превезено 10.000 путника након што га почну користити крајем љета.

Прије почетка тестирања, пројекат је обавио низ тестова у затвореној средини, као и виртуелне симулације. CAVForth је такође затражио помоћ 500 људи који дати своје мишљење о аутобусу. У сваком аутобусу ће бити по један члан особља.

Аутобуси ће функционисати на SEA Level 4нивоу, што значи да систему неће бити потребан возач који би преузео контролу над возилом, али ће постојати начин за то.

Технологија још увијек има одређених потешкоћа како би била потпуно поуздана и сигурна те као таква једног дана замијенила човјека, односно возача у свакој ситуацији, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана