Почела јагма за зимским гумама

nezavisne.com
Почела јагма за зимским гумама

Бањалука - Иако обавеза посједовања зимске опреме на снагу ступа тек за нешто више од мјесец, возачи се увелико припремају за вожњу по снијегу, тако да у продавницама које продају гуме влада права јагма.

Трговци истичу да муштерије учестају са сваким погоршањем времена, јер власници четвороточкаша не желе да их клизави коловози затекну неспремне.

Ипак, судећи према прогнозама метеоролога, пожурили су, будући да први овосезонски снијег засад није ни на видику.

"Возачи се већ увелико припремају за предстојећу зиму. Бројни су већ купили зимске гуме за своја возила", казали су у  продајном центру гума  "Energy" Градишка.

И у бихаћком предузећу "Робни промет" такође потврђују да их муштерије посјећују и већ купују зимске гуме.

"Знате како, чим почне киша да пада и наступи хладније вријеме, какво је било протеклих дана, радња је пуна. Много гума су већ купили. Што се тиче цијена, оне зависе, између осталог, од величине гуме. Уз купљене гуме, монтажа и баланс су бесплатни", казали су у фирми "Робни промет".

Да је јагма за зимским гумама увелико почела, потврђују и продавци у Сарајеву.

"Можда и јесте мало прерано, али свакако се већ купују. Људи хоће спремни да дочекају снијег", кажу сарајевски трговци.

Стручњаци поздрављају то што се возачи увелико припремају за зимске услове вожње, али и савјетују - ако гуме купите, немојте их одмах постављати.

"Температуре су још високе и то доводи до појачаног трошења шара на зимским пнеуматицима, а самим тим долази и до лошијег пријањања када дођу зимски услови. Наша препорука возачима је да, док год су дневне температуре изнад 16 степени Целзијусових, одгоде замјену пнеуматика", наводи Миленко Јаћимовић, инжењер саобраћаја.

Надлежни подсјећају да обавеза посједовања зимске опреме у БиХ на снагу ступа 15. новембра и траје до 15. априла идуће године, а уколико је тада не будете имали, ризикујете да вам полицајац напише казну од 40 марака.

 "Минимална дубина шаре мора бити четири милиметра, с тим да, ако је ријеч о љетним гумама, у возилу морају бити и ланци. Возачи могу бити кажњени и ако се нађу на неком терену, на примјер планинском превоју, гдје је обавезна употреба ланаца, а они их не користе", наглашава Предраг Ликокур, виши стручни сарадник за техничке услуге у Ауто-мото савезу РС.

Он каже да је са безбједносног аспекта изузетно битно у зимским условима имати квалитетне гуме.

"Квалитетна гума смањује зауставни пут, али и држи боље на коловозу", поручује Ликокур.

За вожњу по снијегу и леду гуме нису једини трошак који возаче очекује. Потребно је да купе и течност за хладњак и за вјетробране, те да промијене и метлице брисача.

Осим тога, возачи треба да подмажу и браве парафином, али и, ако их немају, набаве ланце, јер се никад не зна када могу затребати.

Шта се још савјетује

•        Купити течност за хладњак и за вјетробране

•        Промијенити метлице брисача

•        Подмазати браве парафином

•        Набавити ланце, за сваки случај

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана