По чему је то југо предњачио у САД прије 25 година?

Агенције
По чему је то југо предњачио у САД прије 25 година?

Једни га величају, док би други вољели да никада није ни постојао. Иако га у разним анкетама сврставају међу најгоре аутомобиле свих времена, "југо" је осамдесетих био присутан и на многим иностраним тржиштима укључујући и Сједињене Државе.

Као потпуно непознати модел, произвођача за кога вјероватно нико у САД није чуо, "југо" је требало да привуче америчког купца прије свега својом ниском цијеном.

И заиста, на листи најјефтинијих модела на америчком тржишту из 1989, коју је објавио сајт ConsumerGuide, "југо" је заузео прву позицију.

Прије 25 година аутомобил из Крагујевца продавао се у Америци за тадашњих 4.349 долара, па је на основу најниже цијене на тржишту предњачио у односу на најближе конкуренте.

У кратком опису, сајт наводи да је ријеч о хечебку са 3 врата, који је погоњен 1.3 литарским четвороцилиндричним мотором са 64 кс, док се снага на точкове преноси путем мануелног мењача са 4 брзине.

Како пише ConsumerGuide, "југо" је у САД могао да се купи и са клима уређајем. Пакет који је поред "климе" укључивао и АМ/ФМ стерео уређај коштао је додатних 999 долара.

Ко су били тадашњи ривали "југа" у Америци?

Сајт наводи да је други најјефтинији модел који је могао да се купи 1989. у САД био Hundai Excel, који је коштао 5.499 долара.

Ријеч је о такође о тровратном хечбеку који је био опремљен 1.5 литарским четвороцилиндричним бензинским мотором са 68 кс и четворобрзинским мануелним мијењачем.

Продавац је и овај модел нудио у верзији са клима уређајем, али је за њега тражио додатних 735 долара. За разлику од "југа", аудио уређај је код Hundaiја био стандардни дио опреме.

Трећи на листи најјефтнијих модела био је Subaru Justy, са цијеном од 5.866 долара.

И овај аутомобил имао је типичну хечбек каросерију са 3 врата, док је његов 1.2 литарски мотор имао 3 цилиндра и производио 66 кс. Снага се преносила на точкове помоћу 5 степеног мануелног мијењача.

Купац је за "климу" морао да издвоји додатних 650 долара а за стерео систем још 250 долара.

ГЕО Метро

Четврту позицију заузео је ГЕО Метро, аутомобил који се производио у сарадањи Генерал Моторса и Сузукија и који је представљао варијацију модела Swift. Те 1989. коштао је 5.995 долара.

Концепцијски сличан осталим моделима са листе, али нешто модернијег и заобљенијег дизајна, Метро је у основној верзији такође имао 3 врата, а његов 1.0 литарски троцилиндрични мотор развијао је 55 кс.

Доплата за клима уређај износила је 655 долара за аудио систем 301 долар.

Посљедњи модел на листи 5 најјефтинијих аутомобила у САД у 1989. години била је Хонда Civic која је цијену од 6.348 долара оправдавала репутацијом свог произвођача, али и за то вријеме моћним 1.5 литарским мотором са 92 кс.

Иако је у основној верзији фабрички испоручиван без клима и аудио уређаја, продавци су их накнадно уграђивали, па су били укључени у малопродајну цијену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана