Пет звјездица за Мазду3 на Euro NCAP тесту

Агенције
Пет звјездица за Мазду3 на Euro NCAP тесту

Маздин најновији модел тако је постао најсигурнији компактни аутомобил доступан у Европи, од свих који су до сада прошли Euro NCAP тестирање у 2013. години.

Најновија верзија Маздиног најпродаванијег аутомобила свих времена добила је одличне оцjене у све четири категорије, постигавши укупно 93 посто за заштиту одраслих путника и 86 посто за заштиту дjеце – обоје међу највишим оцjенама у Европи ове године.

Тројка је постигла 65 посто у оцjени заштите пjешака, као и 81 посто у категорији система за повећање сигурности. Ово је прва оцjена потпуно нове Мазде3 од стране неке од водећих организација или агенција за процjену сигурности, а како истичу Маздини менаџери, ови резултати премашују одговарајуће Euro NCAP-ове прагове потребне за освајање свих пет звjездица.

Доступна у верзијама Спорт (hatchback) и седан, нова Мазда3 сада је већ пета Мазда са пет звjездица.

Мазда3 има лагану каросерију и систем ослањања који ефикасно упијају енергију удара. Тако је, на примjер, отприлике 60 посто каросерије израђено од челика високе и ултра-високе чврстоће што аутомобил чини лакшим, а истовремено 30-ак посто крућим.

Све то доноси још бољу пасивну заштиту, која је код нове Мазде3 допуњена и палетом и-ACTIVESENSE додатака за повећање активне безбjедности базираних на различитим сензорима. Euro NCAP систем оцењивања укључиваће убудуће и такве системе, почевши од 2014.

У мазди истичу да је друга главна карактеристика нове Мазде3, предвидљива реакције при убрзањима, кочењу и скретању. Самим тим аутомобил је лакше возити сигурно, што пак додатно смањује могућност несрећа, а нимало не штети Маздином карактеру који је чини забавном у вожњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана