Пет технологија транспорта које ће угледати светло дана

Foxnews
Пет технологија транспорта које ће угледати светло дана

У наредној деценији, идеја доласка на посао на вријеме, одлазак на одмор са породицом или пријатељима па чак и одлазак на неку спортску манифестацију биће драстично промењен.

Аутомобили ће сами возити без помоћи возача унапред одређеним рутама. Возови ће користити магнетне шине, а невјероватни нови „хиперлуп" воз ће достизати брзину од 1.287 километара на час.

Све ове иновације требало би да дебитују у наредних десет година или су овакви возови већ почеле да нас превозе.

„Нове технологије имају потенцијал да учине наше путеве и транспортне системе безбједнијим, еколошки прихватљивијим и ефикаснијим", изјавио је Грегори Винфри, администратор администрације за иновативне технологије.

1. Хиперлуп

У питању је једна од најузбудљивијих иновација у транспортном саобраћају . Овај воз ће превозити људе од Лос Анђелеса до Сан Франциска за свега 30 минута.

„На папиру, хиперлуп је јефтинији и приступачнији и вероватно бржи од Маглев воза", изјавио је Роб Ендерле, аналитичар Ендерле групе.

2. Маглев воз

Возови који користе „магнетну левитацију" нису само сан који је неко уснио у прошлости. Они су већ оперативни у Шангају и Јапану, док Кина наводно развија други маглев воз.

Магнетно поље подиже и покреће воз уз помоћ минималне количине енергије у поређењу са возовима које покреће дизел или струја.

Ови возови превозе путнике брзином од 500 километара на час. Они ће такође растеретити путеве, смањиће загађење ваздуха и број несрећа.

Највећи проблем у вези са маглев возовима јесте цијена њиховог развоја. Због своје велике брзине, возови морају да путују правом линијом између дестинација.

3. Аутономна возила

Возач у виду робота у стању је да размишља брже и паметније од човјека као возача – и може да гледа у свим правцима у истом тренутку.

Ово је идеја иза аутономних возила, гдје не држите руке на волану и аутомобил све ради сам.

Форд је већ најавио пројекат под именом саобрачајна помоћ (Traffic Jam Assist), док Кадилак ради на нечему названом супер круз – у питању је систем који дозвољава аутомобилу да сам вози без помоћи возача.

Ипак, Гугл је на челу ове технологије. Компанија сада користи флоту коју чине 24 аутомобила лексус, који су до сада прешли око 800.000 километара по путевима у Калифорнији.

Ови аутомобили су у стању да детектују зграде, нагло закоче ако се испред њих појави други ауто и подешавају своју брзину у зависности од услова на путу.

Невада је већ донијела закон по коме је потпуно легално возити се у оваквом аутомобилу на путу, укључујући ту и Лас Вегас.

Заправо, ови аутомобили би могли да се на путевима појаве за двије године да не постоје одређени правни проблеми, попут њиховог осигурања и јавне безбједности.

4. Паметни аутомобили

Један од начина да се ријеше саобраћајни проблеми у великим градовима јесте прављење паметнијих и мањих аутомобила. Такозвани „паметни аутомобили" постоје већ неко вријеме, а многи произвођачи већ сада нуде компактне електричне аутомобиле.

5. Капсуле за урбани превоз

Замислите да можете само да ускочите у покретну капсулу и похитате ка другом дијелу града? Ово је идеја коју планира крај који се налази недалеко од Лондона.

Капсуле имају мјеста за једну особу и крећу се унапред одређеном рутом, док путници комуницирају са возилом путем екрана осетљивог на додир. Путник може да одабере неку од понуђених путања и док чека да стигне до свога одредишта може да сурфује интернетом, провјерава мејл или игра неку игру.

Сличне капсуле већ су у употреби у Абу Дабију и на аеродрому Хитроу у Великој Британији, али искључиво у строго контролисаним областима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана