Пасат пуни 40 година

Agencije
Пасат пуни 40 година

Волксњаген је обиљежио 40 година од почетка производње модела Passat серијом фотографија свих генерација овог популарног модела.

Passat је представљен у мају 1973. године. Дизајн је потписао Ђорђо Ђуђароj  а сам аутомобил био је намjењен породицама средње класе. Убрзо по лансирању у јулу исте године, Passat је постао један од најпродаванијих модела у Њемачкој.

Слиједећа генерација увела је иновације које су одредиле трасу Passatа све до данас. Увједен је петоцилиндрични бензинац, први турбо-дизел и Synchr погон на свим точковима. Ова генерација постала је свjетски хит а аутомобили су произвођени у Белгији, Шпанији, Бразилу, Мексику, Јужној Африци и Јапану.

У наредним генерацијама, VW је наставио да унапређује и побољшава квалитет Passatа. Пета генерација модела је била посебно успjешна јер је имала потпуно галванизовану каросерију и понуду мотора са 4, 5, 6 и 8 цилиндара.

Шеста и седма генерација модела наставиле су да доприносе Passatовом успjеху, који најбоље описује бројка од преко 20 милиона продатих примjерака од 1973. године до данас.

На овим просторима, Passat је изузетно цијењен у одређеним групама возача док су половни примерци често доживљени као показатељ успјеха у животу.

Током свог тржишног века, до 1980. године нашао је пут до 2,5 милиона купаца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана