Па овај ауто је неуништив – не посустаје ни послије 45 година

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Један од најпознатијих свјетских теренаца слави 45. рођендан.

Ако је о неком аутомобилу практично све речено, онда је то свакако Лада Нива, теренско возило чији одличан концепт потврђује чињеница да се овај модел, у основи неизмјењен, производи већ пуних 45 година. Од тада је направљено 2,5 милиона примерака, од чега је око 700.000 завршило у иностранству.

Нива је у међувремену добила својеврсног наслједника, а последњих годину-две се припремала потпуно нова генерација. Међутим, колико год основни модел неки кудили, он се задржао у производњи до данас. Сада има и додатак у имену - Легенд, чиме се на неки начин одаје почаст овој легенди на 4 точка.

Нива, или ВАЗ 2121, била је прва у потпуности независно развијена Лада. 

Класичан 4x4 погон, једноставан бензински мотор и независно вјешање били су основа пројекта који неки и данас хвале, посебно зато што Нива, попут јапанског ривала Сузукија Jimny, има компактне димензије.

Ниву су завољели многи, од шумара и осталих државних служби до ловаца, фармера и авантуриста спремних да руским теренцем крену тамо гдје се неки ни пешице не би усудили.

Одласком класичног Дефендера у историју пре неколико година, Нива је остала један од најдуговечнијих теренских модела на тржишту. Модел је константно унапређиван, али тако да задржи основну концепцију широке употребљивости и проходности на сваком терену, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана