Ово су најчешће грешке које праве возачи када мијењају брзине

GS
Foto: Freepik

Иако смо основе правилне вожње учили у ауто-школама, многи од нас су у међувремену стекли лоше навике у вожњи, а неке од њих се тичу мијењања брзина.

Метрополитан је издвојио пет најчешћих грешака које људи праве када мијењају брзине, о чему више можете да сазнате у наредним редовима.

1. Држање руке на мјењачу

Прва лоша навика је ослањање руке на мјењачу. Никада не би требало да користите мјењач као наслон за руке, јер притисак гура виљушку мењача и може изазвати пријевремено хабање виљушке, што дефинитивно није добра ствар.

Лагани додир током вожње одређеном брзином неће имати значајнијег ефекта, а сама тежина руке је превелики притисак, што ствара напрезање механичких дијелова и зупчаника у мењачу аутомобила. Ова напомена је углавном дата у упутствима за употребу возила.

Осим што продужавате животни вијек вашег мјењача, држање обје руке на волану током вожње је велика предност за смањење ризичних ситуација у вожњи, чиме повећавате безбједности за себе и друге учеснике у саобраћају.

2. Држање мјењача у брзини при заустављању на семафору

Још једна лоша навика је држање мјењача у брзини при заустављању на семафору. Наравно, прилагођавате се условима или времену чекања, али приликом дужег чекања или заустављања није потребно оставити аутомобил у првој брзини.

Није потребно превише времена да се мјењач врати у „прву“ пре него што кренете, а аутомобил ће вам бити много „захвалнији“ ако притиснете квачило, ставите мјењач у неутрални положај и дигнете ручну кочницу док чекате на семафору. Осим тога, помоћи ћете и себи, јер је лакше одморити ногу него држати квачило до краја.

3. Држање квачила и стално притискање гаса

Када говоримо о покретању аутомобила узбрдо из мировања, држање педале квачила и стално притискање гаса доводи до хабања механичког дијела квачила. Постоје бољи и економичнији начини.

Модерни аутомобили обично имају аутоматски систем који држи возило на мјесту док не почнете да се крећете – без потребе да затегнете ручну кочницу – тако да можете да примјените веома лаган притисак на гас док отпуштате квачило.

4. Убрзање у погрешној брзини

Једна од непотребних ситуација је убрзање у превисоком степену преноса. На пример, ако возите 50 километара на час и у петој сте брзини, није добро убрзавати јер аутомобил у овој брзини није спреман за нагла убрзања и неприродно је то очекивати.

Број обртаја је сувише мали да би се постигло жељено убрзање у времену. За то су намењени нижи преносни односи или ниже „брзине“. Не будите лијени, већ одвојите секунд-две и прије наглог убрзања спустите брзину на одговарајући степен преноса.

5. Држање ноге на квачилу иако се аутомобил креће

Посљедња лоша навика коју истичемо је држање ноге на квачилу иако се аутомобил креће и то није неопходно. Као што је лоше да руку одмарате на мјењачу, није пожељно ни да одмарате ногу на квачилу.

То је штетно јер увијек постоји могућност притиска на механичке дијелове мјењача. Постоји довољно мјеста у аутомобилу за одмор лијеве ноге, па га искористите.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана