Ово су аутомобили на којима се најчешће скидају километри

poslovni.hr
Foto: Pixabay / Илустрација

Нема сумње, куповина половног возила је врло захтјеван процес у којем се због лоше одлуке могу изгубити хиљаде марака. Километража аутомобила је податак којим се може манипулисати, а повод је, наравно, жеља за прикривањем веће километраже.

Наиме, потрошеност свих склопова као и генерално стање аутомобила великим дијелом зависе од пређене километраже. Преведено, куповином аутомобила са скинутом километражом купац плаћа вишу цијену него што возило заиста вриједи.

Компанија carVertical, која провјерава историјат возила на темељу броја шасије, провела је истраживање како би утврдила на којим аутомобилима се најчешће скида километража. При томе су податке прикупили из властите опсежне базе података.

У периоду од 12 мјесеци, између октобра 2019. и октобра 2020., радници царВертицала су прикупљали податке с различитих тржишта широм свијета, укључујући Пољску, Румунију, Мађарску, Француску, Словенију, Словачку, Чешку, Летонију, Бугарску, Украјину, Србију, Њемачку, Хрватску, Русију и Сједињене Америчке Државе.

BМW је најпопуларнији предмет преваре

Добиjени попис садржи постотке аутомобила са скинутом километражом на темељу свих проматраних модела.

Доступни подаци откривају да су случајеви скидања километраже најчешћи међу аутомобилима њемачких произвођача, и то посебно из премиум сегмента. Непоштени трговци половних аутомобилима најчешће скидају километражу на возилима попут BМW-ове серије 7 или X5. Истраживање је показало да готово сваки трећи BМW серије 7, X5, па и серије 5 има скинуту километражу.

Осим на BМW-у, скида се и на Аудијима (А5/А6), Мерцедесовој Е класи, те "економским" маркама попут Шкоде и Фолксвагена.

Скидање километраже је чешће код старијих аутомобила

Један од кључних чиниоца везаних за скидање километраже је старост возила, с тиме да су старији аутомобили чешће мете оваквих превара. Истраживање је показало да је већина премиум возила са скинутом километражом старија од оних из економске класе.

Најпопуларнији БМW-ови модели са скинутом километражом су стари између 10 и 15 година. Када је пак у питању Мерцедесова Е класа, највише се скидају километри на возилима произведеним између 2002. и 2004. године.

Код јефтинијих возила из економске класе километража се скида на новијим возилима, која још имају високу цијену. Тако ће се тијеком првих десет година најчешће скидати километража на рабљеним бестселерима попут ВW Пассата или Шкоде Оцтавије и Суперба.

Најопасније је куповати рабљене премиум дизелаше

Занимљиво је и поређење према типу горива. Дизелаши у правилу прелазе веће километраже па је и код њих чешћи случај илегалних интервенција. Врло често се из земаља западне Европе увозе аутомобили који су прешли и преко 300.000 километара, а потом се након скидања километраже продају по високим цијенама на тржиштима попут нашег. А да ствар буде гора, то су возила којих се на Западу рјешавају због високих трошкова одржавања и онда она заврше на истоку Европе и Балкану као тражена роба.

Румунија је неславни предводник

Очекивано, преваре с километражом су много учесталије у земљама Средње и Источне Европе, док је њихова присутност у западним земљама значајно мања.

Највећи удио аутомобила са скинутом километражом биљеже оне земље у којима је снажан увоз половних возила из Западне Европе. Код сваког десетог аутомобила у Румунији или Летонији постоји велика могућност манипулација бројем километара, док је у Хрватској тај постотак нижи, на нивоу испод 5%.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана