Овако је каријеру започео Ferninad Porsche

Агенције
Овако је каријеру започео Ferninad Porsche

Мало је познато да је први аутомобил који је дизајнирао и направио оснивач компаније Porsche настао давне 1898. године и да је имао електрични погон.

Porscheов музеј дошао је у посjед возила којим је Ferninad Porsche започео каријеру конструктора аутомобила у компанији Јакоба Лохнера, у Бечу.

Возило које је у историји познато под именом Egger-Lohner C.2 Phaeton, или скраћено P1, подсjећа на тадашње отворене кочије и има два реда сjедишта.

P1 је био погоњен 130 кг тешким електричним мотором који је развијао 3 кс, а у кратким периодима вожње могао је да испоручи и 5 кс. Брзина којом се аутомобил креће била је регулисана помоћу једне врсте мjењача са дванаест степени преноса.

Максимална брзина коју је P1 могао да развије износила је 35 km/h, а интересантно је да је са једним пуњењем батерије возило могло да пређе и до 80 км.

P1 је имао и тркачки педигре, с обзиром да га је Ferninad Porsche 1899. возио у релију у ком су учествовала тадашња возила на електрични погон. Испоставило се да је такмичење било веома захтjевно с обзиром да више од половине учесника није успjело да стигне на циљ због техничких проблема.

Међутим, то није спречило Ferninadа Porscheа да тријумфује у свом аутомобилу постигавши за 18 минута бољи резултат у односу на другопласираног.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана