Овa макина од камион је свемирски брод и зове се Nikola

Агенције
Овa макина од камион је свемирски брод и зове се Nikola

Америчка Nikola Motor Company коначно је представила свој зелени хибридни камион под називом Nikola One.

Компанија је објавила да ће камион покретати ћелије водоника и да ће моћи са једним пуњењем да пређе 1.200 миља (1.900 километара).

Нова администрација Доналда Трампа могла би пуном паром да се врати фосилним горивима, али заговорници зелене енергије имају друге идеје, што доказује овај камион који носи има нашег научника.

Хибридни систем овог џина налази се иза кабине, са батеријом од 320 киловат-сати која акумулира енергију за покретање шест електро-мотора, сваки за по један точак. Снага камиона довољна је да произведе вучну силу за транспорт око 36 тона терета, са аутономијом од 2.000 километара. Исто толико има и коњских снага и невjероватних 5.000 њутнметара максималног обртног момента.

Камион би, како кажу представници компаније, требало да троши два пута мање горива од класичних дизел мотора који покрећу савремене камионе. Потенцијалне купце су привукли тиме што им нуде камионе на лизинг. Мамац је и понуда бесплатног метана за првих 1,6 милиона километара који ће бити покривени ценом лизинга.

Цијену закупа нису открили, али су прихватили резервације у износу од "скоро три милијарде долара" (толико кошта према процјенама, 7.000 камиона).

Највећи проблем за ова возила је управо недостатак инфраструктуре која ће им пружати услуге као што је пуњење овим горивом. Због тога, компанија НМЦ планира да производи своје течно хидрогенско гориво, које ће се продавати у САД и Канади од 2018. године. Како би могла да производи гориво, компанија планира и изградњу огромних соларних плантажа са капацитетом производње 100 мегавати енергије. Та енергија ће се користити за електролизу и производњу водоника.

На презентацији 1. децембра, оснивач и извршни директор компаније Nikola Оне, Тревор Милтон описао је Николу као "најнапреднији камион икада направљен. Навео је да је једна од иновација паметна табла која омогућава возачима да одаберу најекономичнији пут. У кабинама су и кревети, Епл ТВ, Wi Fi, приступ 4G мрежи, као и фрижидер, замрзивач и микроталасна.

Ипак, већ су се појавили коментари да је њихов план од 50.000 комада годишње колико су планирали да произведу - превише амбициозан,

Иронично, Nikola ће се такмичити с Теслом јер је и Елон Маск најавио и свој ревеолуционарни примjерак камиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана