Откривено око стотину старих и ријетких аутомобила

Б92
Откривено око стотину старих и ријетких аутомобила

Колекционаре и љубитеље олдтајмера недавно је обрадовала вијест да је на једном приватном посједу у Француској откривено стотињак старих и ријетких аутомобила. Иако су многи од њих затечени у веома лошем стању, њихова укупна вриједност процјењује се на 12-15 милиона евра.

Аутомобиле је половином двадестог вијека почео да прикупља Роџер Баилон, власник компаније за производњу камиона специјалне намене. Двије деценије касније, Баилон је због финансијских проблема био принуђен да прода 50-ак аутомобила из колекције, преноси Б92.

Усљед недостатка новца, није могао да обнови преосталих 100 возила, па су аутомобили остављени да пропадају на његовом посједу током следећих 40 година.

Највећа звијезда међу откривеним аутомобилима је Ferrari 250 GT SWB California Spider из 1961. који је произведен у само 37 примјерака.

Осим овог модела, пронађени су и Maderati А6G Gran Sport Srua из 1956, предратни Bugatti 57 Ventoux и многи интересантни примјерци из тридесетих и четрдесетих година 20. вијека.

На жалост, неодговарајући услови у којима су аутомобили чувани довели су до тога да је велики број возила пронађен у лошем стању.

Аукцијска кућа Artcurial, која ће у фебруару 2015. организовати продају аутомобила из ове колекције, вјерује да је 60-ак возила могуће спасити од пропадања и да ће од продаје зарадити и до 15 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана