Опрез: Ако не провјеравате уље у мотору ово вам се може десити

GS
Foto: X.com

Ако постоје дијелови који се непрестано крећу зупчаницима један уз други, нормална појава је трошење тог материјала, стога потребно је својеврсно подмазивање што је без уља немогуће.

Нечистоћа која је присутна у мотору, а ствара се на зупчаницима приликом рада мотора увелико чини сметњу, а не правовременом промјеном уља рад у таквим условима прилично би скратио вијек мотора.

Једна од важнијих улога јест и хлађење мотора. Кретањем клипова у цилиндру долази до изузетно високих температура у мотору, а уље овдје долази као маса која хлади и високу температуру равномјерно преноси на остале дијелове мотора како не би дошло до прегријавања.

Видео у наставку указује на неодговорно понашање власника према својим лименим љубимцима, а осам од десет аутомобила показало је жеђ за том најважнијом текућином.

Некако сумњамо да би ситуација у нас била имало другачија, а највећи и уједно најмањи проблем требао би бити провјера исте сваких два мјесеца. Стога немојте занемарити ову важну провјеру јер ако дође до исхода намјерно тестираног у видео уратку, можете једино назвати неку од служби за помоћ на цестама, а будући рад вашег мотора под великим је упитником.

Све набројано дјелује као одмор за мотор, али шта би се заиста догодило да уља у мотору нема? Вјероватно погађате с обзиром да недостаје све изнад набројено, али у пракси би то изгледало овако. Не покушавајте ово "код куће" него одвојите минуту и уштедите могући трошак поправка, преносе "Аутомобили".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана