Опел са новом корсом креће у освајање сегмента

Агенције
Опел са новом корсом креће у освајање сегмента

Пета генерација опелове корсе одликује се модерним и динамичним изгледом, моторима и пријеносима нове генерације те квалитетнијим интеријером с богатом понудом инфотаинмент и система подршке возачу.

Почетком октобра њемачки ће Опел на међународном салону аутомобила у Паризу одржати свјетску премијеру нове генерације модела корса, чије су прве слике и технички подаци објављени данас. У Руселсхајму наглашавају како ће главни адути овог градског малишана бити напредни мотори, каросерија веће чврстоће те модерни мјењачи, преноси Аутонет.

Вањски изглед пете генерације сада је приближио овог малишана актуалним трендовима марке, уз динамичне линије које откривају познате карактеристике других новијих модела Опела. Нова је корса, наглашава њезин произвођач, опремљена свиме што је потребно како би се наставила 32-годишња традиција у овом врло компетитивном аутомобилском сегменту.

Нова каросерија и подвозје

Кренувши од каросерије и подвозја, корса 5. генерације (Corsa E) добила је нови управљач и каросерију који ће пружити више прецизности у вожњи и бољи одзив, док ће стабилности припомоћи и 5 мм ниже тежиште возила у односу на претходну верзију. Потпуно нова је геометрија предњег вјешања, док је задње посебно прилагођено захтјевима новог аутомобила. Такође, смањено је нагињање каросерије и подуправљање, а унапријеђена удобност.

Новиелектрични прогресивни сервоуправљач са Цитy начином рада за лакше маневрисање приликом паркирања бит ће стандардни дио опреме свих верзија. Такође, у понуди ће остати два подешења подвозја (верзије Comfort и Спорт) која доносе већу удобност, одн. спортскије, чвршће опруге и тврђе амортизере те измијењену калибрацију управљача.

Модерни мотори и мјењачи у палети

Испод поклопца мотора пете генерације корсе наћи ће се нови 3-цилиндрични 1-литрени бензински Ecotec мотор с директним убризгавањем горива и турбопуњачем. Ријеч је о погонском строју нове опелове породице и једином 3-цилиндрашу опремљеном вратилом за умиривање вибрација што ће гарантовати врхунску удобност. Овај ће компактни потпуно алуминијски мотор, који задовољава норме емисије испушних плинова Еуро 6, бити доступан у двије верзије, са снагом од 66 kW (90 КС) и 85 kW (116 КС) те окретног момента од 170 Нм већ од 1800 о/мин.

Понуда мотора ће надаље укључивати и 100 КС снажни 1.4 Турбо с 200 Нм, као и Еуро 6 атмосферске моторе обима од 1,2 и 1,4 литара. Дизелску ће понуду предводити још један Еуро 6 мотор, 1.3 CDTi снаге од 55 kW (75 КС) или 70 kW (95 КС).

За пријенос снаге обје верзије новог 1-литреног мотора задужен је, такође нови, 6-степени ручни мјењач који се одликује смањеним унутрашњим трењем и већом прецизношћу. Такође, од самог почетка продаје Опел ће уз корсу понудити и најновију генерацију аутоматског 6-степеног мјењача као и потпуно нови аутоматизирани ручни мјењач .

Систем IntelliLink предводи инфотаинмент офензиву

Интеријер нове корсе у свом средишту доноси нови 7-инчни екран осјетљив на додир за управљање, како наводе у Опелу, state-of-the-art инфотаинмент системом IntelliLink. Овај систем омогућава повезивање с iOS и Андроид уређајима те управљање путем гласовних инструкција. Такође, унапријед ће бити инсталирано неколико апликација попут система BringGo за навигацију те Stitcher-а и Tuneln-а за интернетски радио и podcaste. Ту је и практични FlexDockparking с прикључком за пуњење паметног телефона.

Сигурност на првом мјесту

Нова корса нуди прегршт сустава потпоре возачу од којих су многи премијерно уграђени у неки аутомобил овог (Б) сегмента. Сигурност ће тако бити унапријеђена захваљујући доступности предњих би-ксенон свјетала, система за надзор мртвог угла, камере OpelEye за препознавање саобраћајних знакова, система за упозорење о ненамјерној промјени возне траке, аутоматског искључивања дугих свјетала те система за упозорење о могућем налету на возило сприједа. Овај задњи систем користи ознаку упозорења која се пројектује на вјетробранском стаклу. Коначно, ту су и систем за надзор притиска у гумама те дневна ЛЕД свјетла.

Комфор познат из виших сегмената

Како би се олакшао посао возачу корсе Е, Опел је припремио и систем Адванцед Парк Ассист који аутоматски закреће управљач приликом паркирања, задњу камеру те систем помоћи при кретању на узбрдици. А, ниво прегледност и комфора бит ће унапријеђена могућношћу гријања вјетробранског стакла, обруча управљача и предњих сједала.

Коначно, корса од сада нуди квалитетније материјале у интеријеру с новим сједиштима, велики панорамски кровни прозор те угодно амбијентално освјетљење унутрашњости. Коначно, за оне који на пут не крећу без бицикла, Опел ће и уз нову корсу понудити свој интегрирани носач бицикала FlexKix.

Три деценије историје

Пред крај године, с опелових ће производних трака у Сарагоси и Еисенацху почети силазити аутомобил који наставља 32 године дугу традицију која је на тржиште Еуропе избацила готово 12 милиона примјерака корсе, од чега чак 2,8 милиона примјерака посљедње, 4. генерације. Уз годишњу продају од 370.000 примјерака, ово је несумњиво један од најпопуларнијих малих аутомобила градске категорије, који свој успјех понајприје може захвалити практичности компактне, но истовремено и простране каросерије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана