Опел Мерива и Зафира биће кросовери од 2016.

Агенције
Опел Мерива и Зафира биће кросовери од 2016.

Слиједеће генерације Опелових мини-ван модела Мерива и Зафира имаће карактеристике кросовер возила, како би се изашло у сусрет захтјевима европског тржишта које се све више окреће тој врсти аутомобила, сазнаје Auto Express.

Нова Мерива и Зафира биће развијене у сарадњи са групацијом Peugeot-Citroen (PSA), а у продаји ће се наћи најраније 2016. године.

"Такав тип возила називамо CUV (crossover utility vehicle)", објашњава нову концепцију Мериве и Зафире предсjедник Опеловог сестринског бренда Vauhhall, Тим Тозер.

"Желимо да и даље останемо посвећени производњи возила која задовољавају све породичне потребе, али да ти аутомобили уједно буду у сагласју са актуелним трендовима и модом на европском тржишту аутомобила", изјавио је Тозер на недавно завршеном ауто-салону у Паризу.

У међувремену, извор из компаније Опел потврдио је магазину Auto Express да ће нова Мерива и Зафира настати као плод сарадње са PSA. Од заједничког пројекта корист ће имати и Peugeot-Citroen, јер ће и та компанија купцима понудити два слична CUV модела под ознаком марке Peugeot или Citroen.

Сарадња са PSA договорена је како би се смањили трошкови развоја нових модела. General Motors (GM) и PSA најавили да ће заједно радити на новим моделима још почетком 2013, а и тада се помињала Зафира као први у низу заједничких пројеката.

Са друге стране, могућност да будућа генерација Опелових мини-ван моделапрерасте у кросовер возила објавио је у априлу 2014. извршни директор тог произвођача, Карл-Томас Нојман, у разговору за Autonews Europe.

Прије компаније Опел, и Renault је на сличан начин редефинисао свој мини-ван модел Escape тако што је нову генерацију приближио сегменту кросовер возила.

Опелови и модели PSA дијелиће исте платформе и моторе, али ће се стилски потпуно разликовати, а ми вам преносимо незваничне компјутерске рендере које је објавио Auto Express како би дочарао могући изглед Зафире и Мериве за 2016.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана