Опел Astra GTC 1.6 Спорт

Aгенције
Опел Astra GTC 1.6 Спорт

Док смо некад давно маштали о новом Опел Кадету GSi, он је био ван нашег домашаја. Као и неки други аутомобили које смо сањали, постао нам је доступан тек много година касније, као половњак.

У међувремену, Kadett GSi полако је нестао са наших улица, као што је и име Kadett нестало из Опеловог каталога. Умjесто њега дошла је Astra.

Требало је да прођу четири генерације да нам нови Опелов модел донесе узбjудљив аутомобил који је достојан насљедник Kadettа GSI.

Нова Astra GTC на тржишту је мање од двије године и још увијек је свјеж модел.

Опел је одлучио да то више не буде само обична тровратна верзија хечбека, већ посебно дизајниран аутомобил. Нижи је од стандардне Астре са 5 врата, али је од ње дужи и шири.

Уз другачију маску хладњака и предњи браник са великим отвором за ваздух, разлике између ова два модела видљиве су и на боковима и на задњем дијелу аутомобила.

Astra GTC уживо оставља још снажнији утисак него на фотографијама, а изгледа и веће него што сте мислили.

У кабину се улази кроз широка и масивна врата која заузимају половину иначе великог међуосовинског растојања.

Одавно нисам видио да неки модел из ове класе има толико дебела и велика врата, која опет нису превише тешка када се затварају изнутра.

У Астри GTC сједи се ниско, као код правог спортског аутомобила. Сједишта лијепо обухватају тјело, али нису превише тврда.

Теорија каже да када имате управљач који је подесив по висини и дубини, те сједишта чији се положај може прилагођивати на три начина, не би требало да буде проблема са заузимањем идеалног положаја за вожњу. Пракса на Астри GTC потупно потврђује ту теорију.

У аутомобилима средње величине натпросечно високе особе често се жале на кратак сједални дио. Опел и за то има рјешење.

Предња сједишта могу се додатно продужити за неких 4-5 цм чиме се повећава контактна површина између наткољеница и сједишта и ствара бољи ослонац.

Када сједнете у аутомобил, схватићете да конзервативан дизајн кабине и избор црне и сиве боје стварају помало досадну атмосферу у ентеријеру, која је у супротности са узбудљивим екстеријером.

Монотонију монохроматских тонова разбијају једино детаљи од брушеног алуминијума којим су уоквирени централна конзола, вентилациони отвори, рукохвати на вратима и краци волана.

Позадинско свјетло на инструментима, екрану аудио уређаја и командама на централној конзоли, као и бројке на дисплеју путног рачунара, свјетло су црвене боје.

Ниво освјетљености може се подесити помоћу дугмета смјештеног са лијеве стране управљача, у зависности колико спољног свјетла допире у кабину.

У истој боји је и дискретно амбијентално освјетљење које се налази у ручицама за отварање врата и испод доњег дијела централне конзоле, у којем је смјештена ручица мјењача.

Горњи дио дугмићима претрпане централне конзоле резервисан је за прекидаче којима се контролише аудио систем.

Фабрички музички уређај, који је стандардан у Спорт пакету, опремљен је са седам звучника и пружа просјечну репродукцију звука.

При дну централне арматуре налазе се команде аутоматског клима уређаја.

И овдје се на први поглед чини да постоји “вишак” дугмића али кад се једном навикне на њих, возачу неће бити тешко да напипа праву команду.

У Астри GTC осјећате се зашушкано и безбједно. Један од разлога за то су и масивни носачи крова.

Централни стубови, иако споља визуелно сакривени црном бојом због које се лијепо уклапају у бочна додатно затамњена стакла, изнутра дјелују снажно и чврсто.

Међутим, веома закошени и широки А стубови стална су сметња и препрека погледу возача на пут приликом скретања, што је најизраженије у вожњи у граду.

Са друге стране због централних кровних носача који су помјерени уназад и велике стаклене површине на возачевим вратима, бочна видљивост је изванредна, нарочито када пожелите да погледате улијево, преко рамена.

Опел Astra GTC није дизајнирана да буде функционалан породични аутомобил, јер би коришћење дјечијих сједишта на задњој клупи од родитеља изискивало гимнастичке вратоломије приликом смјештање дјеце у њих.

У поређењу са неким другим моделима сличних карактеристика, Astra GTC омогућава да се на задња сједишта прилично удобно смјести двоје одраслих људи. Простора има довољно и за кољена, али и за главу што је ријеткост код аутомобила са каросеријом која подсјећа на купе.

Прегледност позади прилично је ограничена, а за паркирање помоћу осјећаја потребна је вјештина која се стиче дугом праксом. Чак и онда нећете увијек бити сигурни колико је удаљена препрека иза вас.

Аутомобил у оквиру додатне опреме има предње и задње паркинг сензоре, који се доплаћују 450 евра, и без којих је коришћење и паркирање Астре GTC у граду готово немогућа мисија.

Astra GTC располаже пространим пртљажним простором од 380 литара, што је за 10 литара више него код хечбек модела са 5 врата.

Врата пртљажника могу се отворити помоћу прекидача на контакт кључу, али и притиском на велики Опелов знак који се налази на задњем дијелу аутомобила.

Иако су дизајн и ергономија вјероватно подједнако важни купцима ове врсте аутомобила, без одговарајућег мотора и добрих возних карактеристика, Astra GTC била би само још један “шминкерски” модел за показивање.

Захваљујући 1.6 литарском турбо-бензинцу са 180 кс, специјалном спортском ослањању и шестостепеном мењачу она је много више од тога.

Убрзања аутомобила су равномјерна и снажна. Ако се вози при нешто вишим обртајима мотора, на располагању су вам готово увијек додатне резерве снаге.

Некад је довољно само још мало стиснути папучицу за гас, а некад је потребно и вратити мијењач у нижи степен, али ауто ће беспоговорно позитивно одговорити на захтјев за додатном снагом.

Мотор је довољно елеастичан тако да Астру GTC можете возити у граду у петом степену преноса, у оквиру законског ограничења брзине.

Са друге стране, из турбо-бензинца ћете извући сасвим довољно снаге за додатно убрзање на узбрдици на аутопуту и у шестој брзини, при 4.000 о/мин.

Вожња по аутопуту право је уживање. Захваљујући шестој брзини и доброј звучној изолацији, бука мотора сведена је на мјеру која не оптерећује уши возача и путника.

Осим мотора, благи шум услијед отпора котрљању ствара и велика контактна површина пнеуматика.

Аутомобил на завојитим дионицама аутопута лежи толико добро и при већим брзинама, да је потребно или укључити темпомат или често гледати на брзиномер, како не бисте прекорачили дозвољено ограничење брзине.

Мотор Астре GTC оглашава се онако како бисте то очекивали од једног снажног турбо-бензинца.

Прва брзина подешена је тако да када крећете из мјеста и притиснете папучицу за гас мало јаче, казаљка обртомера нагло скочи и мотор за тренутак заурла, тек да покаже своју праву природу. Ипак, захваљујући електроници, све је под контролом и аутомобил се не “отима”.

Astra GTC Спорт има тврдо подешено ослањање које омогућава да вожња кроз кривине прође без нагињања каросерије и као по шинама, а спортска сједишта са великом потпорама су ту да подупру бокове возача и задрже тијело у мјесту.

Истовремено, довољно су удобна да ублаже пренос вибрација изазваних неравнинама и пукотинама на путу.

Квачило је средње тврдоће и не замара ногу приликом честих промјена степена преноса, а снажне кочнице заустављају 1,5 тона тежак аутомобил веома брзо и безбједно, стварајући код возача додатно самопоуздање.

Уз мотор којим је опремљена Astra GTC неразумно је очекивати ниску потрошњу горива.

Просјек на тесту износио је 10,9 л/100 км и није толико забрињавајући, уз напомену да је 50% вожње обављено у градским условима, а остатак на аутопуту и приградским путевима.

Опел је новом Астром GTC желјо да купцима понуди приступачан аутомобил атрактивног и модерног дизајна, који је узбудљив у вожњи захваљујући натпросечним спортским карактеристикама.

Он није замишљен да бије битку са моделима као што су Ford Focus ST или Renault Megane RS - тај задатак добила је Astra OPC, али она је и доста скупља од Астре GTC.

Када се све сабере, да бисте уживали у аутомобилу који је идентичан овом са фотографија, потребно вам је 24.618 евра, а у Опелу кажу да се уз акцијски попуст он тренутно може набавити за 23.034 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана