Од петка бесплатне контроле возила

СРНА
Од петка бесплатне контроле возила

Бањалука - Ауто-мото савез Републике Српске /АМС/ од 1. до 22. новембра на путевима широм Републике Српске бесплатно ће контролисати исправност уређаја на возилима и њихову припремљеност за вожњу у зимским условима.

Током акције под називом “Вожња у зимским условима” биће провјераване вриједности расхладне и квалитет кочионе течности, дубина газећег слоја пнеуматика, свјетло-сигнални и уређаји за брисање вјетробрана и перачи вјетробранског стакла, као и опрема и прибор које возачи морају да посједују у возилу.

“Циљ ових контрола јесте да повећају укупан степен безбједности учесника у саобраћају и смање број саобраћајних незгода које настају због неправилне припреме возила за зимске услове и начина вожње у зимским условима”, саопштено је из АМС-а.

Током акције која се спроводи у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, Министарством саобраћаја и веза, Агенцијом за безбједност саобраћаја Републике Српске, Рафинеријом уља Модрича и компанијом “Дунав осигурање” возачима ће бити дијељене гребалице за лед и течност за прање вјетробранских стакала “Мосол”.

“Возачима ће, осим контроле возила, бити дијељене и брошуре у којима су објашњени начин вожње у зимским условима и припрема возила за отежане зимске услове вожње. Брошуру су заједнички израдили АМС и МУП Српске”, наведено је у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је акција превентивно-безбједносног карактера, да не садржи репресивне мјере према возачима возила на којима се утврде неисправности појединих уређаја, а да ће се контрола возила обављати методом случајног одабира.

Из АМС-а подсјећају возаче да, у периоду од 15. новембра ове до 15. априла сљедеће године, сва моторна возила у Републици Српској и БиХ морају имати одговарајућу зимску опрему и морају је користити када је снијег на путу или када пада киша која се леди на коловозу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана